Djelo osam autora
155

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH promovisana knjiga "Sportska medicina"

D. B.
U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine održana je promocija knjige "Sportska medicina" autora Đemila Omerovića i saradnika.

Promociju je otvorio Predsjednik Olimpijskog komiteta akademik prof.dr. Izet Rađo, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu u krovnu kuću bh. sporta. Ukupno osam autora iz različitih naučnih oblasti dalo je svoj doprinos u knjizi koja je sastavljena iz ukupno 18 poglavlja. Knjiga je namijenjena svim sportskim radnicima, trenerima, takmičarima ali i medicinarima koji će uz pomoć znanja sadržanih u knjizi dodatno usavršiti znanja iz sporta i medicine.

"Sportska medicina je knjiga koja je neophodna nama u Bosni i Hercegovini ali koliko vidim po interesovanju i široj regiji, moram reći da je tematika kojom se knjiga bavi i njenim sadržajem upravo ono što nedostaje svim sportskim radnicima i medicinarima. Tematikom koja zaokružuje nutricionizam, farmakologiju, hemiju, prevenciju povreda te rehabilitaciju sportista, sigurno može pomoći u ostvarivanju zacrtanih sportskih rezultata", kazao je prof.dr.nOmerović.

Promociji je prisustvovao veliki broj zvanica kojima su se obratili autori knjige te su imali priliku čuti mišljenja recenzenata doc. Vrgoća, prof. Granova i prof. Džankovića.

Prof. dr. Edina Tanović istakla je važnost multidisciplinarnom pristupu sportu radi optimalne pripreme sportista i prevenciji povreda.

“Sport se razvija u svim segmentima od fizičkih, psihičkih priprema te novih tehnika treninga koje mogu dovesti do povreda. Mehanizam povreda je drugačiji te pristup dijagnostici liječenju i rehabilitaciji je drugačiji, odnosno uspjeh sportista nije više jednoznačan nego multidisciplinaran u pripremi sportista”, kazala je prof.dr. Tanović.

Amar Njemčević, jedan od autora knjige, istakao je da vrhunski sportski rezultat nije moguće postići bez pomoći medicine te da je fizičko i psihičko zdravlje sportiste uvijek prioritet za trenere.

“Za postizanje vrhunskog sportskog rezultata neophodno je da sportista bude fizički i psihički spreman da podnese izvanredne ljudske napore, iz tog razloga vrhunski sportski rezultat nije moguće postići bez pomoći medicine. Moderni sport zahtijeva da u trenažni proces bude uključena farmakologija, nutricionizam, prevencija od povrede te rehabilitacija radi postizanja optimalne pripreme sportista, a što je obuvaćeno u ovoj knjizi”, rekao Amar Njemčević.