vijesti
0

U požaru u okolini Doboja vatra jučer "zahvatila" 2.000 pragova

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U jučerašnjem požaru u naselju Kostajnica, nadomak Doboja, vatra je bila zahvatila oko 2.000 željezničkih pragova uskladištenih kraj pruge i dva željeznička vagona, a u gašenju požara vatrogasac je zadobio lakše opekotine i trovanje ugljendioksidom.

Taj požar je jučer u popodnevnim satima lokaliziran, ali i dalje dogorijevaju zapaljeni željeznički pragovi, saopćeno je danas iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske, koja aktivno prati stanje na područjima ugroženim požarom.

Požarom su bila ugrožena i tri stambena objekta i desetak pomoćnih objekata, a usljed visoke temperature oštećeni su telefonski kabal i asfalt u Kostajnici.

Na gašenju ovog požara, osim vatrogasaca iz Doboja, bili su angažirani i pripadnici vatrogasnih jedinica iz Banje Luke, Teslića, Dervente te lokalno stanovništvo.

Na ovom području trenutno je aktivno šest požara, tri u općini Teslić, dva u općini Brod i jedan u općini Vukosavlje. Ljudi i stambeni objekti nisu ugroženi, navodi Uprava Civilne zaštite RS-a. Vatrogasne jedinice na području Banje Luke imale su u protekla tri dana 182 intervencije, i to u Banjoj Luci 58, Kostajnici jednu, Laktašima 20, Čelincu 15, Prijedoru 22, Srpcu 10, Prnjavoru 13, Mrkonjić-Gradu četiri, Ribniku šest i Gradiški 33.

U najvećem broju slučajeva riječ je o gašenju požara na otvorenom prostoru, dok se nekoliko slučajeva odnosilo na objekte, pri čemu nije bilo povrijeđenih.

Trenutno su aktivna dva požara i to na području Banje Luke i Laktaša.

Kada je riječ o stanju na području koje je u nadležnosti Područnog odjeljenja Civilne zaštite Bijeljina, vatrogasne jedinice imale su u protekla tri dana 35 intervencija na gašenju požara otvorenog prostora, i to u Bijeljini 17, Zvorniku devet, Loparama tri i Ugljeviku šest.

Ekipe vatrogasne jedinice Zvornik su, prilikom gašenja požara niskog rastinja u naselju Jasenica, općina Zvornik, pronašli tijelo mrtve žene, čiji su inicijali N.R, (1944.), a čiji su dijelovi tijela i odjeće nagorjeli.

Prve procjene govore da je žena stradala usljed gušenja dimom, dok je palila korov u svojoj bašti, a u toku dana bit će izvršen uviđaj.

Na ovom području trenutno nema aktivnih požara.