BiH
0

U 490 požara u RS-u u 15 dana stradalo devet osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Republici Srpskoj je u proteklih 15 dana evidentirano 490 požara, u kojima je stradalo devet osoba, pet na njivi, a četiri u kući.

Požare su lokalizirali vatrogasne jedinice, policijski službenici i mještani, a uzroci požara su uglavnom ljudska nepažnja prilikom paljenja korova, potvrđeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Entitetska policija je za ovaj period podnijela 16 izvještaja tužilaštvu po osnovu izazivanja opće opasnosti i nekoliko prekršajnih prijava protiv odgovornih osoba, a više od 20 izvještaja protiv odgovornih za izazivanje požara je u pripremi.

I danas su u nekoliko općina Republike Srpske aktivni požari i za sada nema stradalih, i nisu ugroženi ljudi i objekti, potvrđeno je iz Uprave Civilne zaštite.

U bilećkom selu Preraca od jutros je aktivan požar koji je zahvatio rastinje, a gašenje je u toku.

I na području općine Trebinje aktivni su požari u selima Duži i Hum gdje gašenje otežavaju nepristupačan teren i opasnost od mina. Vatrogasci su na terenu i u toku dana će nastojati da ugase ove požare.

Na području Banje Guber u Srebrenici je od jučer aktivan požar koji je zahvatio crnogoričnu šumu. Požar je zahvatio minirano područje, pa se povremeno čuju detonacije. Iz Civilne uprave navode da su vatrogasci na terenu i stanje na požarištu se prati.

Na području općine Ljubinje od jučer su aktivni požari na lokalitetu sela Krtinje i na području između sela Grablje i Ivice. Gori trava i rastinje, a akcija gašenja, koja je trajala do kasnih večernjih sati, nastavljena je i jutros.

Požari slabijeg intenziteta aktivni su u rejonu Mala Bukovica - Prisade u općini Doboj i u teslićkoj Mjesnoj zajednici Komušina.

Ovi požari zahvatili su rastinje u miniranom području, navode iz entitetske Civilne zaštite.