Povećanje sigurnosti
29

U općini Centar postavljena nova saobraćajna signalizacija

Klix.ba
Na osnovu ugovora o redovnom održavanju saobraćajnica na području općine Centar, završeno je su postavljanje nove saobraćajne signalizacije. Cilj projekta je povećanje sigurnosti učesnika u saobraćaju, posebno pješaka.

Novi znak zabrane saobraćaja za sva motorna vozila postavljen je kod pješačkog mosta Festina Lente, koji povezuje Radićevu ulicu i Obalu Maka Dizdara kod Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Zabrana saobraćaja, osim za vozila s posebnim odobrenjem, na snazi je od obnove ovog šetališta koju je finansirala Općina Centar. Potreba za postavljanjem dodatnih znakova zabrane saobraćaja za motorna vozila nastala je kada su građani prijavili kako motoristi prelaze preko mosta.

Znakovi zabrane postavljeni su i u Ulici Kulovića na početku požarnog puta kod Pozorišta mladih, Ulici Himze Polovine kod broja 24 na prilazu objektima, dok je u Šekerovoj ulici ponovo postavljen otuđeni znak.

U ulici Sepetarevac postavljen je znak ograničenja brzine na 30 kilometara na sat, što je bilo neophodno zbog sigurnosti pješaka, posebno na uskim dijelovima ulice. U ulici Bjelave kod broja 85 postavljeno je novo saobraćajno ogledalo, a oštećenja na putu zbog bezbjednosti saobraćaja sanirana su u ulicama Džidžikovac, Koševo i Čekaluša.