vijesti
0

Tuzlaci i Tuzlanke aktivno učestvovali u Alter Kulturi

Klix.ba
Program Platforme Alter Kultura u Tuzli je u protekla dva dana kroz različite kulturne sadržaje propitivao pravo građana i građanki na javni prostor i umjetnost kao javno dobro.

Program je završen sinoć projekcijom filma "Jose i Pilar", Miguela Goncavales Mendesa, iz fundusa Pravo Ljudski film festivala. Ulične akcije grafitera iz Mostara i Tuzle, muzički performans grupe Balsika, u kojem je učestvovalo 16 mladih ljudi, te kolaborativno slikanje sa umjetničkom grupom Fabrika, u kojem je učestvovalo oko 50 ljudi, privukli su pažnju brojnih prolaznika, koji su se uključivali tako što su slikali i crtali zajedno sa umjetnicima i umjetnicama.

"Alter Kultura je u Tuzli na pravi način povezala građane i građanke koji imaju pravo na javni prostor i na umjetnost kao javno dobro i spojila ih kroz kreativne sadržaje sa umjetnicima i umjetnicama", istakla je Monja Šuta-Hibert, direktorica Udruženja Pravo Ljudski, te izrazila veliko zadovoljstvo posjećenošću akcija koje su se održale na otvorenom. Među aktivnostima koje su se odvijale na ulici bio je i plesni nastup grupe Dirty angels.

Kao i u prethodnim gradovima, u okviru Alter Kulture održana je i panel diskusija u prostorijama Udruženja građana "Kuća plamena mira" o temi "Kultura kao javno dobro, prostor kao javno dobro, pravo na javno dobro, pravo na grad", koju je moderirala Jasmina Husanović, predsjednica Centra za istraživački, stvaralački i građanski angažman Grad. Pored učesnika iz Tuzle učestvovali su i Dražen Crnomat i Toni Pirtovšek iz Banje Luke, koji su govorili o inicijativi "Park je naš" i dešavanjima u okviru okruklog stola Alter Kulture u Banjoj Luci, te Andreja Dugandžić iz UG Pravo Ljudski Sarajevo, koja je predstavila internet platformu Alter Kultura - pravoljudski.org/alterkultura.

Alter Kulturu čine udruženja Pravo Ljudski iz Sarajeva, UNSA GETO iz Banje Luke, OKC Abrašević iz Mostara i Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman Grad iz Tuzle. Projekt je finansiran kroz Program Kultura za razvoj, koji je trogodišnji program finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

Alter Kultura, platforma koja povezuje kulturne aktere Banje Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva, završava 29. i 30. juna u Sarajevu.