Kultura
2

Počela Alter Kultura u Mostaru

FENA
Mostar
Mostar
Predstavljanjem umjetničke intervencije Borisa Orenčuka pod nazivom "Spomenik svim Mostarcima" večeras je u Mostaru počeo program Alter Kulture koja će se u tom gradu održavati od 22. do 24. juna.

Organizatori Alter Kulture- platforme koja kroz povezivanje kulturnih aktera Banje Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva želi pridonijeti decentralizaciji kulture u BiH, su Pravo ljudski film festival i OKC Abrašević.

Članica Umjetničke produkcije "Abart" Mela Žuljević kazala je za Fenu kako će večerašnji program biti nastavljen underground partyjem u caffeu "Duradžik" , dok će mostarska publika sutra u 18 sati u OKC-u Abrašević moći pogledati film "Hoze i Pilar" sa prošlog Pravo ljudski film festivala. Nakon filmske projekcije bit će održana diskusija pod nazivom "Savremene kulturno- umjetničke prakse kao strategije kritičkog djelovanja unutar javnog prostora" te večer scenskih i muzičkih improvizacija. U nedjelju će, uz ostalo, biti organizirana akcija postavljanja arhiva "(Re)collecting Mostar" na otvorenom, otvaranje gradilišta budućeg skate parka u Mostaru te predstavljanje belgijskih umjetnika.

"Alter Kultura je početak saradnje nezavisne kulturne scene u BiH. Počela je kroz saradnju četiri organizacije: "Pravo ljudski" iz Sarajeva, OKC " Abrašević" iz Mostara, UNSA GETO iz Banje Luke i Centra za stvaralački, istraživački i građanski angažman "Grad" iz Tuzle. Ovo je jedan jako bitan korak ka uspostavljanju jedne vrste platforme za saradnju ovakvih organizacija i u budućnosti", kazala je Žuljević.

Alter Kultura se nastavlja u Tuzli 26. i 27. juna, a završava se u Sarajevu 29. i 30. juna.