vijesti
0

TK: Za vantjelesnu oplodnju 3.000 KM po bračnom paru

SRNA
Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona sufinansiraće vantjelesnu oplodnju bračnim parovima koji imaju probleme u sticanju potomstva sa najviše 3.000 KM po paru, saopšteno je danas nakon sastanka predstavnika ovog zavoda i Udruženja za humanu reprodukciju "Novi život".

Članica Udruženja "Novi život" Mediha Jusić rekla je da je cilj sastanka bio da se članovi ovog udruženja upoznaju sa planiranom raspodjelom sredstava iz Fonda.

Jusićeva je rekla da je neophodno da sve informacije budu dostupne svim zdravstvenim osiguranicima, te da je Udruženju važno da bude upoznato sa kriterijumima raspodjele sredstava za ove namjene.

Predstavnici Fonda naglasili su da je za ovu godinu predviđeno 120.000 KM za finansiranje programa asistirane reprodukcije, ali se čeka njegovo usvajanje. 

Predstavnici Fonda su istakli da je sa ciljem realizacije ovog programa Ministarstvo zdravlja Tuzlanskog kantona utvrdilo kriterijume za refundaciju dijela sredstava za asistiranu reprodukciju.

Kriterijumima su predviđene indikacije i medicinska dokumentacija na osnovu koje osigurana lica ostvaruju pravo na refundaciju sredstava. 

Iako su pozvani, sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja Tuzlanskog kantona.