"Novi život"
1

Tuzla: Raspodjela sredstava za postupke vantjelesne oplodnje

FENA
Udruženje za humanu reprodukciju “Novi život” održalo je danas sastanak sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona kako bi se informiralo o poduzetim aktivnostima kada je riječ o planiranoj raspodjeli sredstava iz fonda zdravstvenog osiguranja za postupke vantjelesne oplodnje.

Pema riječima predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, 30. marta usvojen je financijski plana za 2012. godinu i od februara kada je održan posljednji sastanak sa članovima Udruženja “Novi život” primljeno je 25 zahtjeva za sufinanciranje vantjelesne oplodnje, no prema riječima Medihe Jusić, članice Udruženja, od posljednjeg sastanka poduzeti su određeni koraci, ali članovi Udruženja nisu zadovoljni kriterijima raspodjele tih sredstava.

Da podsjetimo, kriterije za raspodjelu sredstava utvrdilo je Ministarstvo zdravstva TK, a riječ je o refundiranju dijela sredstava za vantjelesnu oplodnju. Zahtjev se predaje Zavodu zdravstvenog osiguranja koji treba da sadrži mišljenje ordinirajućeg liječnika i konzilijarno mišljenje nadležne klinike UKC Tuzla. Zavod zdravstvnog osiguranja će po zahtjevu osiguranog lica koji sadrži potrebnu dokumntaciju, račune za lijekove kao i dokaz o procesu vantjelesne oplodnje, rješenjem odlučiti o pravu na refundiranje sredstava u iznosu od 3.000 KM i to maksimalno dva puta za jedan bračni par. Ono što treba istaknuti jeste da pravo na refundiranje ovih sredstava imaju žene do napunjenih 37 godina života, koje nisu rađale ili nemaju živu djecu.

"Jedan od problema kada je riječ o ovim kriterijima jeste što se sredstva isplaćuju tek nakon urađene vantjelesne oplodnje i to po dostavljanju računa, kao i granična dob majke, mi želimo da se ti kriteriji promijene, odnosno da se sredstva isplaćuju po dostavljanju predračuna, a da se u nekom pristojnom roku dostavi i račun, jer nama je svaki dan bitan, kako bi ubrzali proces", istakli su iz Udruženja “Novi život”.

Na sastanku se nisu pojavili predstavnici Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, iako su bili pismeno pozvani, ali je na kraju donesen zajedniči zaključak u kojem stoji da će Udruženje napraviti prijedlog za uvođenje predračuna u kriterije raspodjele sredstava kao svrhu poticanja onih ljudi koji nemaju financijskih sredstava, a ograničeni su godinama, te isti uputiti resornom Ministarstvu.

Sljedeći sastanak će se održati u septembru 2012. godine, kada će Udruženje za humanu reprodukciju “Novi život” tražiti konkretne rezultate od pomenutih institucija.