Svijet
5

Zvizdić održao govor na koncertu u Oslu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je večeras u Oslu s predsjednicom Vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg, koncertu klasične muzike povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.
U obraćanju prisutnima, istakao je da je Srebrenica strašna rana na tijelu Bosne koja ne zarasta, koja i poslije 20 godina izaziva neizmjernu tugu i još uvijek traži odgovor na pitanje kako je bilo moguće da se u srcu Evrope i pred očima čitavog civiliziranog svijeta mogao dopustiti i dogoditi najveći zločin, masakr i genocid poslije Drugog svjetskog rata.

Naglasio je da se mora pisati i govoriti o Srebrenici kako se više nikada na tlu moderne Evrope ne bi mogla izroditi zločinačka ideja i misija koja bi za cilj imala ubijanje nedužne djece, muškaraca i staraca.

"Evropa je opet kazala da 'nikada više' neće dozvoliti genocid na njenom tlu. Evropski Parlament je 15. januara 2009 godine usvojio rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu i danom sjećanja na žrtve genocida u cijeloj Evropskoj uniji. Svi duboko vjerujemo da će se ovaj put takvo obećanje ispuniti i da se više nikada neće ponoviti međunarodne okolnosti ili društveno uređenje koje bi moglo proizvesti neku novu Srebrenicu", izjavio je Zvizdić.

Podcrtao je da je Srebrenica morala i mora biti prekretnica u odnosu Evrope prema BiH i u odnosu Evrope i svijeta prema raznim separatističkim i secesionističkim težnjama i događajima na Balkanu koji mogu poremetiti naša nastojanja da kreiramo stanje trajnog mira, prosperiteta i stabilnosti.

"Mi to u BiH istinski želimo a Evropa i NATO nam to mogu i osigurati", poručio je Zvizdić.

Prisutne je upoznao s činjenicom da su se u BiH dinamizirali procesi, koji znače ubrzano ispunjavanje uvjeta za pristup EU, odnosno za dobivanje kandidatskog statusa, govoreći da je 1. juna stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je otvorio novo poglavlje odnosa između EU i BiH.

Kao najbolji prikaz napora i najbolja pozivnica investitorima da ulažu u BiH ukazao je da je naša zemlja po hidropotencijalu nalazi na osmom mjestu u Evropi, dodajući da je 50 posto naše površine prekriveno šumama s različitim tipovima drveta najveće kvalitete, a ostalih 50 posto zauzimaju zdravi pašnjaci i plodne ravnice koji obiluju pitkim vodama i rijekama i predstavljaju izvanredan resurs za proizvodnju organski zdrave hrane.

Navodeći da BiH raspolaže sa značajnim potencijalom u metalnoj, tekstilnoj i industriji odjeće i obuće istakao je da bh. radnici u ovim sektorima imaju potrebne vještine i praktična iskustva što je izuzetno važno za dalji razvoj i činjenicu da će se povećanje konkurentnost zasnivati na znanju i inovacijama u navedenim oblastima.

Također, rekao je da BiH ima izvanredan položaj, konfiguraciju terena sličnu svjetskim turističkim destinacijama i pogodnu klimu, te desetine rijeka, jezera, parkova prirode i više od 2.300 nacionalnih spomenika materijalne i duhovne kulture.

"Ne postoji niti jedna grana turizma za koju BiH ne posjeduje potrebne predispozicije, ali ono što nam nedostaje su infrastruktura i prenos savremenih znanja i iskustava", rekao je Zvizdić.

Norvežane je pozvao da budu partneri omladinske olimpijade EYOF, koja će se uz učešće više od 1.500 sportista iz 49 zemalja Evrope održati 2017. godine na bh. olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini.

Ovom prilikom Zvizdić se zahvalio prijateljskom norveškom narodu i državi za sve što su učinili za BiH i Bosance i Hercegovce onda kada je to bilo najpotrebnije.

"Vjerujte da vam to Bosna i Hercegovina nikada neće zaboraviti i da ćete u našoj historiji, i što je još važnije u našim srcima, ostati trajno upisani kao naši iskreni prijatelji. Isto tako, želim zahvaliti i mojim dragim Bosancima i Hercegovcima na vašoj uspješnoj integraciji u norveško društvo", kazao je predsjedavajućo Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Večerašnji koncert organizirao je Savez udruženja građana BiH u Norveškoj.