Mogu li poslužiti
29

Zvaničnik UN-a poručio da njihovo prisustvo u Gazi nije čarobni štapić za postizanje mira

L. S.
Da prisustvo mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) nije čarobni štapić za zone sukoba, rekao je njihov vođa Jean-Pierre Lacroix.

Od Libana do Demokratskog republikanca Konga (DRC), od Južnog Sudana do Zapadne Sahare, oko 90.000 takozvanih Plavih šlemova služi pod zastavom UN-a, uključenih u 12 odvojenih operacija.

Lacroix, podsekretar UN-a za mirovne operacije, u intervjuu za AFP istaknuo je da mirovne snage, međutim, svakodnevno štite stotine hiljada civila.

"Ponekad takvi zaštitni mandati podižu očekivanja koja ne možemo ispuniti, zbog kapaciteta koje imamo, zbog budžeta koji imamo, zbog terena i logističkog ograničenja", priznao je on.

Prema Lacroixu, zemlje u kojima djeluju mirovne snage UN-a suočavaju se s "oružavanjem lažnih vijesti i dezinformacija".

"Da li bi uslovi tamo bili bolji da takvih misija nema? "U većini slučajeva, vjerovatno bi bilo mnogo gore. Ali, to ne znači da su mirovne operacije čarobni štapić ili univerzalni odgovor na svaku vrstu krize", napominje on.

Dodao je da Plavi šlemovi mogu zaštititi civile kada je prekid vatre već na snazi.

"Mirovne snage UN-a ne vrše nametanje mira.To nisu protuterorističke jedinice, niti snage protiv bandi", rekao je Lacroix.

Dakle, prvo i najvažnije, mirovne snage mogu biti raspoređene samo uz saglasnost zaraćenih strana. Ovo može biti izuzetno teško postići kada sukobi bjesne, jer vlade i političke grupe često ne žele da se međunarodni akteri miješaju u njihove poslove.

Mirovne operacije UN-a također moraju biti odobrene od Vijeća sigurnosti, glavnog tijela UN-a za bavljenje međunarodnim mirom i sigurnošću.

Konstatovao je, pak, da su oni raspoređeni u okruženjima koja postaju sve opasnija gdje nedržavni akteri, naoružane grupe, privatne sigurnosne kompanije, kriminalni sindikati i ljudi uključeni u terorizam nemaju mnogo interesa za stvaranje mira.

Na pitanje da li bi takve snage mogle poslužiti kao uzor u Gazi, nakon rata između Izraela i Hamasa, Lacroix je istaknuo da postoje milioni zamislivih scenarija za sigurnosnu misiju na opustošenoj palestinskoj teritoriji, ali da je do sada sve vrlo hipotetički.