|

Zvaničnicima zabranjen izlazak iz zemlje

Zvaničnicima zabranjen izlazak iz zemlje
0
F
FENA
12.2.2011. u 16:48
0
komentara
0

dijeljenja
Zvaničnicima zabranjen izlazak iz zemlje Foto: AP
Zvaničnicima egipatske vlade zabranjen je izlazak iz zemlje bez odobrenja državnog tužioca ili oružanih snaga.
Neimenovani aerodromski službenici rekli su američkoj agenciji da im je predata lista zvaničnika bivšeg režima i da su već spriječili ministra informisanja da ode iz zemlje, javio je AP.

U međuvremenu je državna televizija izvijestila da je u zemlji skraćen policijski sat i da od danas traje od ponoći do 6 sati ujutru.

Prethodno je policijski sat, koji su demonstranti većinom ignorirali, trajao od 20 sati do 6 sati sljedećeg dana, prenijela je agencija Reuters.

Policijski sat je skraćen pošto je predsjednik Hosni Mubarak odlučio da se povuče s vlasti i prenese ovlaštenja za vođenje zemlje Vrhovnom vijeću oružanih snaga.

Skraćivanje policijskog sata, koji je uveden 28. januara u Kairu, Aleksandriji i Suezu, znak je da se život postepeno vraća u normalu, navodi AP.

U Kairu su građani rano jutros započeli čišćenje trga Tahrir, a vojska je zadužena za uklanjanje barikada.

Prodemokratski aktivisti su poručili da se neće povući s trga sve dok Vrhovno vijeće ne prihvati njihove prijedloge za reformu zemlje, a koji uključuju zahtjev za ublažavanjem vanrednog stanja, oslobađanje svih političkih zatvorenika i raspuštanje vojnih sudova.

Oni također traže i uključivanje građana u tranzicioni proces.

Istovremeno se nekoliko stotina egipatskih policajaca okupilo u gradu Ismailiji na istoku zemlje, optuživši nadređene da su im naredili da pucaju na demonstrante.

Policajci u uniformama i pripadnici tajne policije prošetali su glavnom ulicom u tom egipatskom gradu uzvikujući: "Policija i narod su zajedno".

Policija je bila na meti brojnih optužbi da je početkom osamnaestodnevnih protesta pustila zatvorenike iz nekoliko objekata širom zemlje, prije nego što se povukla s ulica.

Nasilje i učestale pljačke prisilile su narod da sam brani imovinu.

"Mi smo uz narod. Nasilje nije naša greška. Naredba je stigla od ljudi bliskim tadašnjem ministru unutarnjih poslova Habibu el-Adliju", rekao je jedan od policajaca koji učestvuje u maršu.

El Adli je smijenjen pošto je Mubarak na samom početku protesta rekonstruirao vladu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.