Egipat
0

ElBaradei u kućnom pritvoru, uveden policijski sat

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji se vratio u svoju zemlju, Egipat, nalazi se u kućnom pritvoru, pošto se pridružio desetinama hiljada demonstranata u Kairu, a četiri francuska novinara, uhapšena dok su izvještavali o neredima, oslobođeni su.

Američka tv-mreža CNN javila je da će se egipatski predsjednik Hosni Mubarak uskoro obratiti javnosti, prenosi Reuters.

Egipatski sigurnosni zvaničnici saopćili su da je policija naredila ElBaradeiju da ne napušta svoju kuću, u predgrađu egipatske prijestonice. ElBaradei se vratio u Egipat u četvrtak navečer pošto je mjesec dana bio u inostranstvu, objavivši da je spreman da predvodi demonstrante u borbi za promjenu režima, prenosi AP.

Portparol francuskog Ministarstva vanjskih poslova Bernard Vallerot potvrdio je navode francuskih medija da je egipatska policija oslobodila četiri francuska novinara koji su izvještavali o demonstracijama.

Uhapšeni novinari su radili za dnevnik Figaro, sedmičnike Journal di Dimanche, Paris Match i foto agenciju Sipa, a Vallerot nije imao više informacija o njihovom privođenju niti tretmanu u zatvoru.

Na ulicama Kaira viđena su vojna vozila, a demonstranti su prethodno pozivali vojsku da im pomogne, žaleći se na nasilničko ponašanje policije, koja je koristila suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

"Gdje je vojska? Dođite i vidite šta nam policija radi. Želimo vojsku!", uzvikivala je grupa demonstranata u Kairu.

Državna televizija javila je da se od večeras uvodi policijski sat u Kairu, Aleksandriji i Suezu, od 18 do sedam sati ujutru po lokalnom vremenu.

"Poslije onoga što se dešavalo u nekim pokrajinama, u pogledu nemira, bezakonja, krađa, destrukcije, napada i paljenja javne i privatne imovine, uključujući napade na banke i hotele, predsjednik Hosni Mubarak kao vojni zapovjednik proglašava policijski sat", navodi se u izvještaju državne televizije.

U saopćenju se dodaje da će vojska sarađivati s policijom kako bi se osiguralo da se ta mjera poštuje.

Nekoliko hiljada demonstranata ponovo je u petak izašlo na ulice, tražeći da se okonča 30-godišnja vladavina predsjednika Mubaraka, a večeras se iznad dijelova prijestonice mogao vidjeti crni dim.

Visoka povjerenica Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Navi Pilai izjavila je da su egipatske vlasti uhapsile više od 1.000 demonstranata tokom četiri dana masovnih protesta, u kojima je sedam osoba izgubilo život. Pilai je pozvala Egipat da poštuje pravo svojih građana na mirno okupljanje i da prestane da pokušava da utiša kritike.