Osma subota
29

Žuti prsluci se vratili na ulice Francuske, stotine pristižu na Jelisejska polja u Parizu

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Žuti prsluci su se ponovo vratili na ulice Francuske u subotu nakon što je glasnogovornik tamošnje vlade osudio one koji i dalje demonstriraju nazvavši ih "tvrdolinijašima koji po svaku cijenu žele srušiti vladu".

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na Jelisejskim poljima u centru Pariza, gdje je raspoređeno oko 15 policijskih ekipa, izvještava AFP. Također, protesti su u toku i u nekoliko drugih gradova širom Francuske.

Portparol francuske vlade Benjamin Griveaux u petak je osudio one koji i dalje demonstriraju pri čemu ih je etiketirao kao "agitatore koji žele isključivo praviti nerede i po svaku cijenu smijeniti vladu".

Ovo je osma subota otkako traju protesti po pozivu pokreta Grass-roots. Brojke koje su se pojavile stalno su opadale od početka demonstracija u novembru. Međutim, hapšenje Erica Droueta u srijedu, jednog od portparola pokreta, izazvalo je gnjev među njegovim pristalicama.

U Parizu su organizatori današnjeg okupljanja pozvali na marš od Gradske vijećnice do zgrade Narodne skupštine na Jelisejskim poljima, mjestu nasilnih sukoba tokom prethodnih demonstracija.

Najnovije istraživanje javnog mnijenja, koje je u četvrtak objavio Odoxa Dentsu, ukazalo je na to da 55 posto javnosti pruža podršku protestima Žutih prsluka.