Svijet
4

Žrtve su i djeca: UN-ove mirovne snage daju robu za seks u ugroženim zemljama

Klix.ba
UN-ovi mirovnjaci regularno razmjenjuju robu za seks sa ljudima u zemljama u kojima je ovo međunarodno tijelo trebalo značiti pomoć, navodi se u izvještaju UN-a.

Stotine žena iz Liberije i sa Haitija potaknute glađu i siromaštvom prodavale su svoje seksualne usluge. UN-ovi uposlenici su im plaćali novcem, nakitom, mobitelima i drugim stvarima.

U izvještaju se navodi da se 480 seksualnih iskorištavanja i zlostavljanja dogodilo u periodu 2008-2013. Jednu trećinu čine djeca.

"Dokazi iz dvije zemlje u kojima se provodi mirovna misija demonstrira da je transakcijski seks vrlo čest ali se slabo prijavljuje", navodi se.

Prema podacima koje je objavio Associated Press (AP), 231 osoba sa Haitija koja je intervjuisana prošle godine kazala je da je imala "transakcijski seks" s pripadnicima misije.

"U slučaju da ne plate, žene bi im uzele značke s imenima i prijetile da će ih razotkriti putem društvenih mreža", navodi AP dijelove dokumenta.

U 2014. godini je bilo 51 takvih navoda, dok je u 2013. godini 66 slučajeva. UN trenutno ima 125.000 mirovanja raspoređenih po zemljama širom svijeta.