Zna se šta su uslovi
19

Značajne poruke iz Španije za BiH, Michel poručio da se EU mora pripremiti za proširenje

T. K.
Charles Michel i premijer Španije Pedro Sanchez
Charles Michel i premijer Španije Pedro Sanchez
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michael poručio je na samitu u Granadi da će se Evropska unija morati pripremiti za proširenje, a zemlje kandidatkinje ispuniti kriteriji.

Michel je rekao da je samit Evropske unije u Granadi "vrlo važan jer će pokrenuti raspravu o strateškoj agendi EU", a rasprava će se voditi u tri smjera. 

"Prvo šta želimo u budućnosti jeste pitanje, šta će nam biti prioriteti i zajedničke politike, uzimajući u obzir planove o proširenju. Drugo, kako ćemo odlučivati zajedno i treće, kako ćemo plaćati zajedničke politike i inicijative u budućnosti", rekao je Michel.

Crna Gora i Srbija već godinama vode pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile tek prošle godine. 

Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u decembru prošle godine, pola godine nakon Ukrajine i Moldavije, a te odluke je ubrzala ruska invazija na Ukrajinu. Kosovo i Gruzija imaju status potencijalnog kandidata. Turskoj su blokirani pregovori s Unijom od 2018. i nema naznaka da bi mogli oživjeti.

"Proširenje znači da zemlje kandidati moraju provesti reforme, znaju što moraju učiniti. A EU se mora pripremiti", naglasio je Michel, prenosi Hina. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da će deklaracija sa samita u Granadi sadržavati "pozitivan i otvoren jezik o procesu proširenja EU". 

"S obzirom da je Hrvatska posljednja ušla u EU, i tu je već 10 godina, mi pomažemo svojim znanjem jugoistoku Evrope, kao i Ukrajini i Moldaviji", dodao je Plenković. 

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se često sukobljava s Briselom, optužio je lidere EU-a za "sebičnost" u odnosu na Gruziju. Kad je Ukrajini i Moldaviji odobren status kandidata, Gruziji je rečeno da ima perspektivu, ali da još nije spremna postati zemlja kandidatkinja. 

"To je nepošteno prema vama. A trebamo vas", rekao je Orban.