The Guardian
0

Zločini komunista nisu isto što i nacistički zločini

FENA
The Guardian u srijedu piše da je Evropska unija odbila da van zakona stavi negiranje zločina koje su u istočnoj Evropi počinili komunistički režimi.

List objašnjava da je Evropska komisija odbacila zahtjev istočnoevropskih članica da se, nalik zakonu kojim se u brojnim evropskim državama krivičnim djelom smatra poricanje holokausta, na isti način tretira odnosno krivično goni i negiranje zločina počinjenih od komunističkih režima.

Šefovi diplomatija Litvanije, Latvije, Estonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Češke pisali su naime evropskom komesaru za pravosuđe zahtijevajući da se na zločine komunista primjenjuju isti standardi kao i na one koje su počinili nacisti.

Litvanci, nastavlja Guardian, tvrde da definiciju genocida treba proširiti i na zločine protiv grupa definisanih njihovim socijalnim položajem ili političkim ubjeđenjem. Bruxellesu je sa iste adrese skrenuta i pažnja da je, tokom prve godine sovjetske okupacije te zemlje, poginulo, izbjeglo, deportovano i ubijeno više Litvanaca nego što je, za vrijeme nacista, ubijeno Jevreja.

Guardian prenosi da je Evropska komisija odbijanje ovog zahtjeva zasnovala na, kako se navodi, još uvijek podijeljenim mišljenjima o ovom pitanju i nepostojanju zakonske osnove koja bi Bruxellesu dozvolila da reaguje.

No, naglašava Guardian, jedan broj zapadnoevropskih članica Unije protivi se zahtjevu istočnih partnera navodeći da je riječ o slabo prikrivenom pokušaju rehabilitacije domaćih kolaboracionista dok je, istovremeno, na ulicama i u medijima istočnih članica antisemitizam itekako prisutan.