Ivan Zvonimir Čičak
0

"Politička elita kriva jer nisu procesuirani zločini iz NOB-a"

FENA
Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak izjavio je u sinoćnjem Dnevniku 3 HTV-a kako je za neprocesuiranje zločina iz NOB-a kriva politička elita Republike Hrvatske.

"Za neprocesuiranje zločina iz NOB-a kriva je politička elita Republike Hrvatske - podjednako gotovo svi koji su na vlasti bili, i sada su", rekao je Čičak.

Smatra da ne postoji politička volja za procesuiranje spomenutih zločina jer, kako je rekao, "i danas na vlasti stoje oni koji su bili ubojice ili njihova djeca kako je to davno rekao naš kolega iz Beograda Miomir Marić - 'deca komunizma vladaju' i to se danas vidi i kod nas", kazao je Čičak.

Na novinarsku primjedbu da su to žestoke riječi, predsjednik HHO-a je odgovorio da "on govori o istini jer je komunizam bio zločinačka ideologija i praksa".

Podsjetio je na Rezoluciju Europskoga parlamenta od prije tri godine u kojoj, rekao je, "stoji, a to je obvezujuća Rezolucija, da se zločini moraju istražiti, a zločinci kazniti, a grobna mjesta urediti i iskopati mrtve" .

Predsjednik HHO-a Čiča istaknuo je također u vezi s istragama komunističkih zločina kako nema nedodirljivih te da je danas u Mađarskoj uhapšen čovjek koji ima 96 godina i odgovoran je za smrt 1200 ljudi koji su ubijeni 1942. u Vojvodini .

Dodao je kako "mora reći da su zločini koji su se dogodili tokom i poslije Drugoga svjetskog rata sustavni dio plana Komunističke partije, što se", kako je kazao, "vidi i u zaključcima AVNOJ-a gdje se najavljuje i traži protjerivanje svih Nijemaca iz Jugoslavije. Kao rezultat toga imamo od 1945. do 1948. godine 700 logora u kojima je od gladi i tifusa umrlo osam tisuća djece, 26 tisuća žena i oko 30 tisuća muškaraca - to je genocid ", dodao je.

Prema tomu, ustvrdio je Čičak, "ta Jugoslavija je nastala na genocidu nad određenim narodom - programski su likvidirani, od 45 protestantskih svećenika - 40 ih je ubijeno".

"Tko želi da se hrvatska tradicija i državnost temelje na takvoj 'antifašističkoj tradiciji' taj nema pojma o tome što je antifašizam", naglasio je.

Govoreći o internacionalizaciji problema zločina iz NOB-a, predsjednik HHO-a Čičak je izvijestio da je engleski prijevod teksta prof. Ive Banca poslan na dvije tisuće adresa u Europi, da su poslani i još neki drugi dokumenti te da će se i dalje raditi na internacionalizaciji tog problema.