Masakr u Gazi
1.4k

Zlatko Dizdarević: Jučer se pokazalo ko su izvori terorizma u svijetu, sve je izmaklo kontroli

D. Be.
Zlatko Dizdarević (Foto: Facebook)
Zlatko Dizdarević (Foto: Facebook)
Vanjskopolitički analitičar i bh. diplomata Zlatko Dizdarević, komentarišući jučerašnje nasilje u Gazi i otvaranje Ambasade SAD-a u Jerusalemu, izjavio je za Klix.ba da se transparentno pokazalo ko su izvori terorizma u svijetu.

U jučerašnjim protestima zbog preseljenja Ambasade SAD-a u Jerusalem vojska Izraela je ubila 58 osoba, a povrijeđeno je najmanje 2.700 Palestinaca.

"Prema mom uvjerenju, osjećaju i onome što znam to je izmaklo svakoj mogućoj kontroli - političkoj, civilizacijskoj i ljudskoj. To više nema veze s politikom. Taj par, Netanyahu i njegova podrška Donald Trump su ušli u priču koja potpuno destruira sve što je politika, razum i brutalni interes u svijetu", rekao je Dizdarević.

Bivši ambasador BiH na Bliskom Istoku smatra da su se Sjedinjene Američke Države i Izrael ovim potezom narugali kompletnoj međunarodnoj zajednici i svemu što su principi međunarodnog poretka i međunarodne politike.

"Svako daljnje relativiziranje, traženje lažnih povoda i uzroka za činjenicu da se maltene legalno snajperima mogu ubijati nenaoružani civili i djeca, ja to ne mogu nazvati drugačije nego međunarodno legaliziranje terorizma", smatra Dizdarević.

Na pitanje da li se jučerašnji događaji mogu povezati s povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma te da li se mogu očekivati novi sukobi, naš sagovornik ističe da je Trumpova odluka o izlasku iz pomenutog sporazuma za sada koliko-toliko u okvirima međunarodne politike, odnosa i interesa raznih svjetskih sila.

"Ali ovo jučer je defakto poraz međunarodne politike i koncepta. Jutros su Amerikanci kazali da neće dozvoliti nikakvu reakciju Vijeća sigurnosti UN-a koje je pokazalo spremnost da se u to upusti. To su odvojene stvari. Ali da je riječ o signalu kojim se potpuno gubi glava u međunarodnim odnosima i politici je izvjesno", smatra Dizdarević.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nazvao je Izrael terorističkom državom te povukao ambasadore iz SAD-a i Izraela. Za petak je sazvana vanredna sjednica Organizacije za islamsku saradnju koja ima 57 zemalja članica.

Stručnjak za Bliski istok Zlatko Dizdarević ističe da članice te organizacije mogu poduzeti korake, ali da se ne mogu očekivati kapitalne promjene u ovom trenutku.

"Mnogo islamskih zemalja pokazuje više razumijevanja za Izrael ovakav kakav je na čelu sa Saudijskom Arabijom i ostalima. Proizvedena je potpuno lažna fiksacija u odnosu na Iran kao centar terorizma u svijetu, što je budalaština, jer se jučer pokazalo transparentno ko su izvori terorizma u svijetu", zaključio je Dizdarević.