Volodmir Zelinskiy
4

Život piše romane: Komičar bez političkog iskustva vodi u trci za predsjednika Ukrajine

D. Be.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski komičar Volodmir Zelinskiy, bez ijednog dana iskustva u politici, danas je dobio najveće povjerenje građana te zemlje zbog čega je već sigurno da će odnijeti pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Zelensky vodi prema prvim izlaznim anketam na predsjedničkim izborima u Ukrajini s više od 30 posto glasova. Drugo mjesto zauzima sadašnji predsjednik Petro Poroshenko sa tek 17,8 posto.

S obzirom da niti jedan od kandidata nije dobio 50 posto plus jedan glas, drugi krug izbora će se održati 19. aprila između Zelinskiyja i Poroshenka.

Ukrajinski komičar je vodio kampanju na antikorupcijskoj platformi i imidžu lika (ukrajinskog predsjednika) kojeg je glumio u popularnoj satiričnoj TV emisiji "Sluga naroda". Kritičari kažu da je on samo figura za tajkuna Igora Kolomoiskoga, ali njih obojica su to snažno demantovali.

Poroshenkova kampanja usredotočena je na obećanje da će se Ukrajina jednog dana pridružiti EU i NATO-u, težnji koja je zagarantovana u ukrajinskom ustavu tokom njegovog prvog mandata. On se također predstavlja kao čvrsti nacionalist, jer je predložio da se ograniči upotreba ruskog jezika u Ukrajini te se zalagao za promicanje ukrajinskog. On je je izrazio i podršku novoformiranoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Julija Timošenko se nalazi na trećem mjestu s nešto više od 14 posto. Njena glavna poruka tokom kampanje je bilo obećanje o boljem životnom standardu i nižim troškovima života.