Nakon izbora u Sloveniji
556

Zijad Bećirović: Ne treba zaboraviti da je Janša blokirao EU sankcije Dodiku

S. Š. U.
Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a
Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a
Nakon iznenađujuće velikog poraza Janeza Janše na jučerašnjim izborima u Sloveniji, za komentar trenutnih prilika u toj zemlji smo upitali profesora Zijad Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Tražili smo i odgovor na pitanje šta će nova slovenačka vlada značiti za BiH budući da je Janša sa svojim "non paper" aktivnostima neslavno bio u središtu pažnje javnosti prošle godine.

Janša je sa drugim evropskim liderima posjetio Ukrajinu i iskazao svoju podršku u nastojanjima te zemlje da se odupre ruskoj invaziji no IFIMS u svojoj analizi "Parlamentarni izbori 2022: Slovenija između Brisela i Budimpešte" najavio je ovakav ishod izbora.

"Bilo je jasno da Slovenci neće tolerirati vladavinu Janeza Janše kao surogata Viktora Orbana. To je velika pobjeda građana Slovenije, koji su demokratski na izborima srušili jedan rigidni antievropski režim. Ako se uzme u obzir da je Viktor Orban u funkciji Vladimira Putina, a Janša u funkciji Orbana nije teško zaključiti o čemu se tu radi. Slovenci su se na izborima plebiscitarno odlučili za Brisel i EU u pravom značenju te riječi", kazao je za naš portal Bećirović.

Robert Golob, pobjednik na jučerašnjim izborima u Sloveniji kazao je kako Slovenci jučer nisu glasali protiv Janše već protiv policijske države jer je on uspostavio brutalni policijski i sigurnosno-obavještajni aparat kojim se obračunavao sa pojedincima, organizacijama i nevladinim sektorom koji su bili opasnost za njegov režim.

"Posebno su zloupotrijebljeni policija i Slovenska sigurnosno-obavještajna agencija (SOVA), koji su bili oruđe u rukama Janeza Janše i njegovog modela vladanja. Tome trebamo dodati nezakonita prisluškivanja i praćenja građana. Janša je svjesno urušavao državne institucije i prilagođavao ih svojim interesima i potrebama ( npr. Ured za sprječavanje pranja novca). Tome treba dodati i brojne medije u mađarskom vlasništvu, koji su u njegovoj funkciji i koji neprestano produciraju afere i obračunavaju se sa Janšnim rivalima i neistomišljenicima. To je jedna situacija u koju je Slovenija dovedena, koja se nije mogla ni zamisliti prije par godina. Sam Golob je svoj pokret nazvao Sloboda što simbolično i stvarno znači da Slovencima povrati slobodu što se i desilo", istakao je Bećirović.

Smatra nevjerovatnim da se sve to moglo dogoditi u Sloveniji u 21. vijeku.

"To je istovremeno poruka koliko su demokratije ranjive i da je potrebno "bdijenje" nad demokratijom i institucijama jer se preko noći sve može pretvoriti u suštinsku suprotnost kao sto se desilo u Sloveniji za vrijeme vladavine Janeza Janše", kazao je profesor Bećirović.

Janša je u veoma dobrim odnosima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Optužen je u nekoliko navrata od strane političkih protivnika da podriva demokratske standarde i medijske slobode te da bi, u slučaju da je pobijedio, Sloveniju vodio ka orbanizaciji. Jučerašnjim glasanjem, slovenačka javnost poručila je da očigledno više ne žele da takav političar vodi njihovu državu.

"Poručili su da ga više ne žele na vlasti i pokazali političku zrelost i odgovornost te poslali poruku za ubuduće da ko god misli na takav način tretirati građane Slovenije prema ruskom konceptu kao " suvišne ljude" da to kod Slovenaca ne prolazil i da nikome neće dozvoliti da se igra sa sudbinom Slovenije. Sada je važno da se u periodu tranzicije vlasti u Sloveniji onemoguće dodatne zloupotrebe od strane Janeza Janše, kao sto je dodatno zapošljavanje u državnim institucijama, izvlačenje javnog novca, nova imenovanja i brojne druge aktivnosti koje su karakteristične za Janšu da prouzrokuje što vise haosa i štete za državu i oteža posao svom nasljedniku Robertu Golobu", mišljenja je profesor Bećirović.

'Non-paper' kao Janšino rješenje za BiH

Prošle godine u javnosti se pojavio dokument koji je govorio o mogućnostima podjele BiH. Taj se 'non paper' kasnije doveo u vezu sa Janšom kao njegova vizija za rješenje izazova sa kojima se susreće Zapadni Balkan.

"Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu za Janeza Janšu jer se u BiH odvijaju finansijske istrage, koje se povezuju sa nezakonitim finansiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS). Janša preko Milorada Dodika opstruira i blokira istrage (SIPA, Tužilaštvo BiH), a zauvrat Janša blokira donošenje sankcija EU za Milorada Dodika. Ima tu još sumnjive saradnje", kazao je Bećirović.

Smatra kako je važno uspostaviti monitoring nad istragama kako bi se uradile profesionalno i na osnovu njih pokrenuli odgovarajući postupci.

"Pobjeda Roberta Goloba i Pokreta Sloboda je odlična vijest za EU ali i Zapadni Balkan. To je i poruka da se može na izborima sa olovkom u ruci srušiti jedan brutalni i rigidni režim. Možda je to najvažnija poruka građanima BiH da na izborima u oktobru uzmu sudbine u svoje ruke i kažu veliko NE politikama i političarima, koja ih unesrećuje posljednjih 30 godina. U pogledu "non papera" potrebna je i dalje visoka doza opreza i pokrenuti brojne aktivnosti da se Putinovci i njihovi planovi poraze u BiH. Zasada im.je zadan snažan udarac. Pobjeda Roberta Goloba vraća nadu u BiH i region da su promjene na bolje ne samo moguće nego i prijeko potrebne", ističe Bećirović.

Golobov Pokret Sloboda ubjedljivo je pobijedio na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojivši čak 41 poslanički mandat u Državnom zboru. To znači da će za za formiranje vlade Golob morati koalirati sa jednom ili eventualno dvije stranke.