Izborne neregularnosti
0

Žestoko na ulicama Pakistana: Policija hapsi pristalice Imrana Khana, bačeni i suzavci

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Pristalice Imrana Khana tri dana nakon parlamentarnih izbora u Pakistanu izražavaju duboko nezadovoljstvo jer pojedine stranke najavljuju da će formirati vladu iako su osvojile manje glasova od stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) čiji je lider bio upravo bivši premijer Imran Khan.
Zbog toga su širom zemlje izbili sukobi sa policijom, a među uhapšenim su i članovi Khanove stranke PTI.

Rezultati izbora koji su održani u četvrtak pokazali su da je upravo PTI osvojio najviše glasova, ali pojedine stranke koje su osvojile manje glasova tvrde da će formirati vladu i to bez učestvovanja PTI-ja.

Prema preliminarnim rezultatima, PTI je osvojio više od 90 poslaničkih mjesta, ali to nije dovoljno za formiranje većinske vlade. Khanova stranka tvrdi da je stvarni broj mandata koje je osvojila više od 150 i navode sistematsku prevaru u prebrojavanju i evidentiranju glasova.

Stranka je povodom toga u nedjelju organizovala proteste ispred kancelarija izbornih komisija u izbornim jedinicama širom zemlje u kojima su se dogodile navodne neregularnosti. U Lahoreu, stotine policajaca za nerede okupilo se da razbije proteste PTI-a, a mnogi su i uhapšeni.

U gradu Rawalpindi, južno od Islamabada, prijavljeni su sukobi, a policija je bacila suzavac kako bi rastjerala desetine pristalica PTI-ja. Također, nekoliko ljudi je privedeno i u Karačiju na jugu zemlje, piše Guardian.