Preuzeo ulogu vođe
3

Žestoki sukobi narkokartela i sigurnosnih snaga zbog hapšenja El Chapovog sina

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Žestoki sukobi su nastali u sjevernom Meksiku između sigurnosnih snaga i članova moćnog narkokartela Sinaloa nakon što je otkriven jedan od lidera kriminalne grupe.

Radi se o Ovidiju Guzmanu Lopezu koji je pronađen tokom rutinske patrole u Culiacanu. On je sin šefa narkokartela Joaquina El Chapa Guzmana koji je osuđen u SAD-u na doživotni zatvor plus 30 godina.

Šezdesetdvogodišnji El Chapo je proglašen krivim u New Yorku po 10 tačaka optužnice uključujući krijumčarenje droge i pranje novca.

Podsjetimo, on je pobjegao iz meksičkog zatvora kroz tunel 2015. godine, ali je kasnije uhapšen i izručen SAD-u 2017. godine. On je sada već bivši šef kartela Sinaloa koji je najveći dobavljač droge za SAD.

Državna vlada je saopćila da je njegov sin Ovidio Guzman pronađen u kući tokom slučajne policijske patrole. Uslijedio je žestok napad članova narkokartela koji su ga pokušali osloboditi.

Vjeruje se da Ovidio, muškarac u dvadesetim, igra ključnu ulogu u kartelu nakon hapšenja njegovog oca. U SAD-u je tražen zbog nekoliko optužbi. Ipak, policija ga je kratko zadržala u pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu.

Informacija o smrtnim slučajevima tokom sukoba nema, ali fotografije objavljene na internetu ipak prikazuju tijela na ulicama.

Vlada tvrdi da radi na uspostavljanju reda i mira u Culiacanu.