Svijet
7

Žestoki oružani sukobi u Tripoliju, veći broj mrtvih i ranjenih

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Pripadnici naoružane grupe poznatije pod imenom “Misrata” zauzeli su nekoliko vojnih kontrolnih tačaka na istoku libijskog glavnog gradaTripolija, javlja Anadolija.

Prema dosadašnjim podacima, u tim sukobima je ubijeno šest osoba, dok je veliki broj ranjenih.

Naoružane snage Misrata u regiji Tacura izvele su napad te tom prilikom zauzele nekoliko vojnih kontrolnih tačaka.

S druge strane, vladine vojne snage i policija su pokušale spriječiti snage Misrate da uđu u taj dio Libije.

U regiji Gargur vode se žestoki sukobi između vladinih snaga i paravojnih jedinica koje predvodi jedinica Misrata.

Komandant jedinice Misrata Tahir Pasa Aga za lokalne medije je izjavio da demonstracije protiv ove jedinice u petak nisu bili mirovne kao što to tvrde pojedini mediji.

“Pucali su na nas. Demonstranti su koristili žene i djecu kao štit. Nećemo napustiti Tripoli sve dok se ne donese ustav i dok država ne počne funkcionisati normalno. Samo nas mrtve mogu iznijeti iz Tripolija”, rekao je čelnik te paravojne jedinice.

S druge strame, i u Sirteu na istoku Tripolija ispred zgrade suda desili su se napadi naoružane skupine na vladine službenike.

Predsjednik suda u Sirteu Salih Abdulmevla za Anadoliju je izjavio da su napad izvršile naoružane osobe i tom prilikom zapalile nekoliko automobila koja pripadaju sudskim ustanovama.

Inače, u sukobima građana i pripadnika jedne naoružane skupine u Tripoliju, koji su počeli u petak, do danas je ubijeno 48 osoba dok je 391 osoba ranjena.

Prema navodima policije u sukobima je ubijeno i 16 pripadnika paravojne jedinice Misrata.

S druge strane, lokalna skupština Tripolija uputila je poziv građanima da nastave sa protestima sve dok jedinice Misrate ne napuste glavni grad te zemlje.

Čelnici Misrate tvrde da su za sukobe odgovorne lokalne vlasti u Tripoliju.

Prema posljednjim podacima, još uvijek se vode borbe između vladinih snaga sigurnosti i pripadnika jedinice Misrata.

“Oružje izvan ruku vojske i policije je opasno. Sve naoružane skupine moraju napustiti Tripoli, bez izuzetka. Demonstracije su bile mirne i odobrene, a na demonstrante se zapucalo kada su ušli u oblast Gharghur, gdje se nalazi štab policije”, kazao je Ali Zeidan, libijski premijer.

Inače, sukobi su počeli jučer tokom protesta u Tripoliju koji su počeli nakon džume-namaza, muslimanske podnevne molitve petkom, kada je naoružana grupa otvorila vatru na okupljene demonstrante.

Proteste, na kojima se okupilo oko tri hiljade osoba, organizovala je lokalna skupština Tripolija u cilju vršenja pritiska na naoružane grupe od kojih traže da napuste grad.

Demonstranti su se prvo okupili ispred džamije Al-Kuds, odakle su se zaputili u regiju Gargur, zaustavivši se ispred zgrade gdje su stacionirani članovi naoružane paravojne jedinice koja je u sukobu sa vladinim sigurnosnim snagama.

Nakon nekog vremena, na okupljene demonstrante vatru su otvorili pripadnici naoružane paravojne jedinice poznatije kao Misrata.

Inače, snage sigurnosti privremene vlade Libije od 8. novembra nalaze se u sukobu sa pripadnicima naoružane paravojne jedinice Misrata. Privremena vlada Libije traži da pripadnici i simpatizeri te jedinice napuste glavni grad Tripoli kako bi vladine snage imale kontrolu nad cijelim gradom.