Svijet
20

Libijska vojska preuzela kontrolu nad Tripolijem

Anadolija
Tripoli
Tripoli
Snage sigurnosti Libije preuzele su kontrolu nad četvrti Gharghour u glavnom gradu te zemlje Tripoliju, gdje su bile stacionirane paravojne jedinice, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju Ministarstva odbrane Libije navedeno je da je vojska preuzela kontrolu nad dijelom prijestolnice koji je bio pod opsadom oružanih grupa, ali detalji o sudbini militanata nisu saopćeni.

Očevici su kazali novinaru agencije Anadolija kako su ranije danas primijetili pripadnike paravojnih formacija kako napuštaju taj dio grada.

Stanovnici Tripolija stupili su jutros u generalni štrajk u znak protesta protiv nasilja koje se desilo u petak, a u kojem je stradalo 43 ljudi.

Ulice Tripolija su bile puste ove nedjelje. Većina radnji je zatvorena. Rade samo pekare, dežurne apoteke i benzinske pumpe. Al-Sadat al-Badri, koji je na čelu gradskog vijeća, je najavio da će štrajk trajati tri dana. 

Istovremeno, naoružani stanovnici u nekim od dijelova grada, formirali su kontrolne tačke kako bi zaštitili svoje kvartove od eventualnog novog nasilja. 

Nakon oružanih incidenata u petak, građani Tripolija jako su uznemireni. U subotu su još četiri osobe stradale u oružanim obračunima između naoružanih grupa. 

Od pada Moamera Gadafija 2011. godine, na stotine oružanih grupa pokušava umanjiti autoritet države, te su različiti nasilni činovi  postali sve češća metoda borbe.

Pripadnici naoružane grupe poznatije pod imenom “Misrata” zauzeli su sinoć nekoliko vojnih kontrolnih tačaka na istoku libijskog glavnog gradaTripolija.

Prema dosadašnjim podacima, u tim sukobima je ubijeno šest osoba, dok je veliki broj ranjenih.

Naoružane snage Misrata u regiji Tacura izvele su napad te tom prilikom zauzele nekoliko vojnih kontrolnih tačaka.

S druge strane, vladine vojne snage i policija su pokušale spriječiti snage Misrate da uđu u taj dio Libije.

U regiji Gargur vođeni su žestoki sukobi između vladinih snaga i paravojnih jedinica koje predvodi jedinica Misrata.

Komandant jedinice Misrata Tahir Pasa Aga za lokalne medije je izjavio da demonstracije protiv ove jedinice u petak nisu bili mirovne kao što to tvrde pojedini mediji.

“Pucali su na nas. Demonstranti su koristili žene i djecu kao štit", rekao je čelnik te paravojne jedinice.

S druge strame, i u Sirteu na istoku Tripolija ispred zgrade suda desili su se napadi naoružane skupine na vladine službenike.

Inače, u sukobima građana i pripadnika jedne naoružane skupine u Tripoliju, koji su počeli u petak, do danas je ubijeno 48 osoba dok je 391 osoba ranjena.

Prema navodima policije u sukobima je ubijeno i 16 pripadnika paravojne jedinice Misrata.

Inače, snage sigurnosti privremene vlade Libije od 8. novembra u sukobu su sa pripadnicima naoružane paravojne jedinice Misrata. Privremena vlada Libije tražila je da pripadnici i simpatizeri te jedinice napuste glavni grad Tripoli kako bi vladine snage imale kontrolu nad cijelim gradom.