Mogu glasati, ali ne i voziti
0

Žena u Saudijskoj Arabiji će biti bičevana jer je vozila automobil

Sarajevo-x.com
Iako su prije nekoliko dana dobile pravo glasa i pravo da se kandiduju na opštinskim izborima, ženama u Saudijskoj Arabiji vožnja automobila i dalje ostaje strogo zabranjena.

Samo nekoliko dana nakon što je saudijski kralj Abdulah obznanio da će žene u ovom konzervativnom kraljevstvu imati pravo glasa, Shaima Jastaina je osuđena na 10 udaraca bičem zbog nepoštivanja zabrane vožnje automobila.

Ovo je prvi put da je izrečena jedna tako stroga kazna. Do sada je policija samo zaustavljala žene za volanom, ispitala ih i pustila nakon što bi one prisegnule da neće više voziti. Zbog toga je odluka sudije iz Jeddaha uznemirila aktivistkinje, koje ovu kaznu vide kao odmazdu saudijskog vjerskog rukovodstva koje upravlja sudovima i nadgleda rad policije.

Žene u Saudijskoj Arabiji su u junu pokrenule kampanju "Woman2drive" kojom pokušavaju da razbiju ovaj tabu. Organizatorka kampanje Manar al-Sherif je u tu svrhu na Facebooku postavila video koji je prikazuje tokom vožnje. Zbog toga je provela više od deset dana u zatvoru. No, od tada su desetine žena u znak protesta protiv ove besmislene zabrane, ipak, nastavile voziti.

"Naš kralj ne zaslužuje ovakvo ponašanje. Šokirana sam ovom odlukom, ali ovakva rekacija je očekivana", kazala je Sohila Zein el-Abydeen, istaknuta članica Nacionalnog udruženja za ljudska prava.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj ženama nije dozvoljeno da voze. Iako ne postoji nikakav zakon koji to zabranjuje, ova suvisla zabrana je ukorijenjena u konzervativnoj tradiciji i stavovima.