Kralj Abdullah poništio presudu
0

Saudijka ipak neće biti bičevana zbog vožnje automobila

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Saudijski kralj Abdullah je ukinuo sudsku presudu po kojoj je jedna državljanka te zemlje trebala dobiti deset udaraca bičem zbog toga što je prekršila zabranu vožnje automobila za žene.

Odluka, iako ne službeno potvrđena, je ipak obznanjena, a objavila ju je na svom Twitter profilu saudijska princeza. Istu informaciju je objavila i novinska agencija AP, pozivajući se na neimenovani izvor.

Shaima Jastaina je prvobitno bila osuđena na bičevanje jer je u julu u Džedi vozila automobil. Ovakva odluka je uslijedila samo dva dana nakon što je kralj obznanio da će žene u Saudijskoj Arabiji dobiti pravo glasa u 2015. godini.

"Hvala Bogu Šaimino bičevanje je poništeno zahvaljujući našem voljenom kralju. Sigurna sam da će sve žene u Saudijskoj Arabiji biti presretne zbog toga", napisala je na Twitteru princeza Amira al-Taweel, supruga saudijskog princa Alwaleed bin Talala.

Tokom ove godine su se na sudovima u Saudijskoj Arabiji navodno pojavile još dvije žene koje su se suočila sa sličnim optužbama.