Izbjeglički centar
0

Žena u Kini nožem ranila osmero djece

FENA
Zaposlenica dnevnog centra za prihvat djece izbjegličkih porodica u Šangaju u ponedjeljak je nožem ranila osmero djece, od kojih jedno ozbiljno.

Napad se desio u podne u "privremenom" centru za dnevni prihvat djece u predgrađu Šangaja Minhangu, u kojem žive brojne izbjeglice.

Žena je prebačena u pritvor i policija istražuje napad, saopćio je Zhuang Liqiang, policijski službenik u odjelu informativne službe šangajskog Biroa za javnu sigurnost. On nije pružio dodatne detalje, prenosi AP.

Od osmero djece poslane u bolnicu, četvero je zadobilo lakše ozljede, a jedno dijete je ozbiljno ranjeno, javili su zvanična novinska agencija Xinhua i lokalni mediji.

U medijskim izvještajma se navodi da je napadačica imala "psihotičnu epizodu".

Kineske škole i obdaništa pojačali su mjere sigurnosti nakon niza divljačkih napada u školama i na drugim javnim mjestima posljednjih godina u kojima je na desetke ljudi ubijeno i ranjeno.

Izbjeglice se često bore da nađu pristojan dnevni boravak za svoju djecu, koja obično ne mogu ući u gradske javne škole i često si ne mogu priuštiti visoke cijene privatnih ustanova. Dok deseci miliona roditelja rade u velikim gradovima daleko od svojih seoskih domova, porodice su često podijeljene, a djecu samo površno čuvaju njihove bake i dede i ostala rodbina.

Taj problem pogoršan je naporima lokalnih vlasti na zatvaranju neslužbenih škola i obdaništa uspostavljenih u gradovima da brinu za djecu izbjegličkih porodica, uglavnom iz sigurnosnih briga.