Svijet
0

Zemljotres u Japanu naveo na sumnju o drugoj korejskoj nuklearnoj probi

FENA
Snažan zemljotres u sjevernom Japanu u srijedu naveo je vladu u Tokiju da posumnja kako je Sjeverna Koreja izvela i drugu nuklearnu probu, istovremeno dok ključne svjetske sile razmatraju akcije protiv komunističke države zbog njene prve atomske probe.

U Washingtonu je portparol Bijele kuće Blair Jones izjavio kako američki zvaničnici nisu uočili nikakve dokaze o dodatnim sjevernokorejskim testiranjima.

"Japanski zvaničnici sada tvrde kako bi to dešavanje moglo biti povezano sa zemljotresom u sjevernom Japanu", izjavio je Jones, javio je AP.

Zemljotres je došao u vrijeme kad su japanska vlada i druge zemlje u Aziji uznemirene izvještajima da Sjeverna Koreja planira drugu nuklearnu probu.

"Vrlo smo zabrinuti da bi oni mogli obaviti drugu nuklearnu probu i da bi to mogli učiniti veoma uskoro", izjavio je u srijedu novinarima australijski ministar vanjskih poslova Alexander Downer, dan nakon što se sastao sa sjevernokorejskim ambasadorom Chon Jae-hongom kako bi mu izrazio osudu atomskog programa.

Do uzbune je došlo kada su japanski mediji javili kako je vlada detektirala podrhtavanje tla u Sjevernoj Koreji, što je dovelo do sumnje da je Sjever izveo i drugu nuklearnu probu.

Portparol japanskog premijera potvrdio je kako vlada provjerava da li je Sjever izveo probu druge nuklearne bombe.

Otprilike u isto vrijeme, Japanska meteorološka agencija javila je da je snažan zemljotres uzdrmao sjeverni Japan u srijedu ujutro. Zemljotres, koji se desio u 8,58 sati ujutro, imao je epicentar kod obale Fukushime, oko 230 km sjeveroistočno od Tokija. Agencija je javila da je riječ o prirodnom zemljotresu koji nije imao nikakve veze sa sjevernokorejskom nuklearnom probom.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako nema nikakvu informaciju koja bi potvrdila da je Sjeverna Koreja obavila drugu nuklearnu probu.

"Nisam dobio nikakvu informaciju s bilo kakvim nagovještajima da se proba desila", izjavio je Abe tokom sastanka oko parlamentarnog budžeta.