Povećali rezerve
0

Zemlje u usponu povećavaju kupovinu zlata

FENA
Centralne banke zemalja s privredama u naglom usponu, kao što su Južna Koreja i Tajland, ove godine su unijele više od 10 milijardi dolara u zlatu u svoje devizne rezerve, što se tumači kao znak slabljenja povjerenja u obveznice zapadnih ekonomija i valute poput dolara i eura.

Podaci Međunarodnog monetarnog fonda za juni, koji su objavljeni danas, pokazuju da je Tajland drugi put u ovoj godini kupio zlato, povećavši svoje rezerve za oko 19 tona, na više od 127 tona, dok je Rusija kupila još 5,85 tona i povećala rezerve na 836,7 tona.

Ruske zvanične rezerve tog plemenitog metala su osme po veličini na svijetu, prenijela je agencija Reuters.

Centralne banke zemalja s privredama u usponu su od početka godine kupile gotovo 180 tona zlata, dok su, poređenja radi, centralne banke širom svijeta u cijeloj 2010. kupile 73 tone.

Spot cijena zlata je ove godine povećan više od 17 posto, na rekordnih 1.672,65 dolara za finu uncu (31,1 gram), uglavnom kao rezultat zabrinutosti investitora zbog dužničkih problema razvijenih zemalja i usporenog rasta njihovih ekonomija.

Meksiko je od početka 2011. do sada bio najveći kupac zlata, sa kupljenih 98 tona, vrijednih 5,3 milijarde dolara. Na drugom mjestu je bila Rusija koja je kupila 48 tona za 2,6 milijardi dolara po sadašnjoj cijeni.

Južna Koreja je ranije ove sedmice saopćila da je u junu i julu kupila 25 tona zlata, što je prvi put za više od 10 godina da njihova centralna banka investira u zlato.

"Centralne banke očigledno ne smatraju sadašnji nivo cijena previsokim i diversifikuju svoje devizne rezerve", ukazao je analitičar za metale u njemačkom "Commerzbanku" Daniel Brisemann, dodavši da cijenama zlata podsticaj daje mnogo činilaca i da skori kraj tog "buma" nije na vidiku.

Trend među centralnim bankama, prije svega onim s velikim deviznim rezervama, da dio svojih portfelja u valutama prebace u zlato, učvrstio se tokom posljednjih nekoliko godina.

Podaci MMF-a pokazuju da su Rusija, Kazahstan, Grčka, Ukrajina i Tadžikistan prije dva mjeseca također kupovali zlato i da su neke od tih zemalja bile među najvećim kupcima ove godine.

Kazahstanske rezerve zlata su u junu povećane treći put od početka godine - za 3,11 tona, na 70,434 tone, tadžikistanske za 0,04 tone, na 3,036 tona i grčke i ukrajinske za po 0,03 tone, na 111,506, odnosno 27,744 tone.

Rusija je u posljednjih pet godina povećavala svoje rezerve zlata svakog mjeseca, pokazali su podaci MMF-a.