biznis
0

Centralne banke uvećavaju rezerve zlata

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukupne rezerve zlata centralnih banaka zemalja svijeta znatno su povećane u prvih sedam mjeseci ove godine, objavilo je Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council).

Tokom cijele prošle godine zlatne rezerve kod centralnih banaka uvećane su za 76 tona, dok to povećanje u prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 203,5 tona, što je rast od čak 168 posto.

Centralne banke uvećale su svoje zalihe u vrijeme visoke cijene zlata, što pokazuje da guverneri banaka ne smatraju da je zlato precijenjeno.

Najveći dio kupljenoga zlata za državne zlatne rezerve odlazi u trezore centralnih banaka zemalja kojima tek predstoji da se uvrste među razvijene zemlje. Do kraja jula najviše zlata kupila je Centralna banka Meksika, 98,8 tona. Slijedi Rusija sa kupljenih 48 tona, Tajland s 26,3 tone i Južna Koreja s 25 tona.

Čak 15 posto od ukupne količine zlata izvađenog iz svih svjetskih rudnika u prvih pet mjeseci ove godine završilo je u trezorima centralnih banaka, pokazalo je istraživanje njemačke Komercijalne banke.

Rast rezervi zlata u trezorima centralnih banaka svijeta predstavlja preokret u trendu koji je trajao nekoliko decenija. Do prije godinu ili dvije, evropske centralne banke uglavnom su se rješavale zlata, i to prosječno po nekoliko stotina tona godišnje. 

Međutim, zemlje u razvoju počele su agresivnije da kuputuju zlato, a jedan od razloga je i taj što je u portfoliju tih banaka neproporcionalno porasla količina stranih valuta u odnosu na raspoloživo zlato, zbog čega su rukovodstva banaka odlučila da naprave rebalans. 
Takođe, strategija upravljanja rezervama se značajno promijenila. Dok se prije nekoliko godina puno više pažnje poklanjalo dobitku na rezerve, danas su napori mnogo više usmjereni na očuvanje vrijednosti bankovnih zaliha. Uz to, zlato je postalo atraktivno sredstvo ulaganja i zbog sve veće erozije povjerenja u tradicionalna investicijska sredstva poput obveznica.

Zbog toga ne čudi što je ove nedjelje cijena zlata na svjetskim berzama nekoliko puta oborila historijski rekord izražen u dolarskoj valuti. U petak je zabilježen njen vrhunac od 1.681 dolar i 70 centi za uncu (31,1 gram), koji začuđuje i zbog činjenice da je istovremeno zabilježen rast vrijednosti dolara u odnosu na vodeće svjetske valute, ali i pad cijene ostalih roba.

Analitičari očekuju da će se trend jačanja zlatnih rezervi centralnih banaka svijeta nastaviti.