Posljednji vapaj
51

Zelenski upozorava: Borimo se pronaći način da se ne povučemo, bez pomoći možda ne uspijemo

F. H.
Ukrajinske snage bi morale ustupiti još teritorije Rusiji ako američka vojna pomoć uskoro ne stigne, upozorio je predsjednik Volodimir Zelenski u svom posljednjem apelu Kongresu da usvoji paket vrijedan više milijardi dolara.

Administracija predsjednika Joea Bidena bori se da progura paket međunarodne pomoći od 95 milijardi dolara, koji uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, kroz Zastupnički dom više od mjesec dana otkako je usvojen u Senatu.

Zelenski je upozorio da je nedostatak pomoći hitan i da bi mogao ugroziti velike ukrajinske gradove.

"Ako nema podrške SAD, to znači da nemamo protivvazdušnu odbranu, nema rakete Patriot, nema ometača za elektronsko ratovanje, nema artiljerijskih granata od 155 milimetara. To znači da ćemo se vraćati, povlačiti, korak po korak, malim koracima“, rekao je za Washington Post tokom nedavnog intervjua objavljenog u petak.

Rekao je da će Kijev biti primoran da radi manje i da daje prioritet resursima, a smanjenje bi moglo imati posljedice.

"Ako vam treba 8.000 metaka dnevno za odbranu linije fronta, a imate samo, na primjer, 2.000 metaka, morate učiniti manje", objasnio je on, rekavši da rješenje može podrazumijevati skraćivanje linije fronta. Ako se pokvari, Rusi bi mogli otići u velike gradove", naveo je.

Veći dio istoka Ukrajine je pod ruskom vojnom kontrolom otkako je Moskva započela invaziju prije više od dvije godine.

Prošlog mjeseca, Kijev je najavio povlačenje iz Avdiivke, jednog od gradova gdje su se vodile najžešće borbe na istočnom frontu posljednjih mjeseci.

Iako je njegov strateški značaj ograničen, gubitak Avdiivke, zajedno sa zauzimanjem grada Bahmuta prošle godine, ukazuje na to kako se čini da se rat okrenuo u korist Rusije.

Nedavno je Rusija pojačala napade na ukrajinska pogranična sela dok je ruski predsjednik Vladimir Putin ukazao na mogućnost stvaranja "sanitarne zone" unutar Ukrajine kako bi zaštitio jugozapadne regije svoje zemlje.

Ovo je uslijedilo nakon što je Putin osigurao neiznenađujuću pobjedu na široko diskreditovanim predsjedničkim izborima ranije ovog mjeseca.

Neizvjesnosti su prisutne oko zakona o pomoći SAD-a, koji možda ne liči na paket od 95 milijardi dolara koji je Senat usvojio, pri čemu republikanci žele vidjeti neku vrstu kreditnog programa, dok demokrati mogu imati rezerve prema svim dodatnim uslovima koje republikanci mogu postaviti da bi paket bio usvojen .

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson nagovijestio je otvorenost za odvojeni dvostranački plan u Predstavničkom domu i rekao zastupnicima GOP-a da bi mogao zakazati termin nakon uskršnje pauze.

U međuvremenu, rekao je Zelenski, Ukrajina se bori "da pronađe način da se ne povuče". Navodi da je dosadašnji cilj Ukrajine da zadrži stabilnu situaciju na liniji fronta.

"Ako front ostane stabilan, Ukrajina može naoružati i obučiti nove brigade u pozadini za sprovođenje nove kontraofanzive kasnije ove godine", rekao je on.

Predsjednik je rekao da opcije Ukrajine zavise od odluke Kongresa.

"Ne možemo više gubiti vrijeme. Ukrajina ne može biti političko pitanje između stranaka", rekao je.