Cilj zaštiti Tatare
19

Zelenski u pratnji lidera krimskih Tatara stigao na samit Arapske lige u Saudijskoj Arabiji

F. H.
Zelenski na sastanku sa liderima krimskih Tatara (Foto: Predsjednički ured)
Zelenski na sastanku sa liderima krimskih Tatara (Foto: Predsjednički ured)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na zvaničnom Telegram nalogu objavio da je stigao u Saudijsku Arabiju gdje će se obratiti na samitu Arapske lige.

"Sastat ću se s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom Al Saudom i održati druge bilateralne razgovore", napisao je Zelenski.

Istakao je da je prioritet povratak političkih zatvorenika i ilegalno deportiranih osoba.

"Naši prioriteti su povratak svih političkih zatvorenika Krima i privremeno okupiranih područja, povratak svih zatvorenika i nezakonito deportiranih osoba, predstavljanje naše mirovne formule u čiju provedbu treba uključiti što više država te jamčenje energetske sigurnosti sljedeće zime", naveo je Zelnski.

Kao drugi prioritet je istakao zaštitu muslimanske zajednice u Ukrajini, prije svega krimskih Tatara koji su izloženi posebnoj represiji.

"Drugi prioritet je zaštita muslimanske zajednice u Ukrajini... Krim je prvi stradao od ruske okupacije, a većina onih koji su podvrgnuti represiji na okupiranom Krimu su muslimani", poručio je Zelenski.

Naveo jei da je dio ukrajinske delegacije vođa krimskog-tatarskog naroda Mustafa Dzgemiliev.

U Saudijskoj Arabiji se održava samit Arapske lige, a specifičan je po tome što će na njemu prvi put nakon narodnog ustanka protiv režima Bashara Al-Assada učestvovati i sirijski lider.