Realno stanje stvari
140

Zelenski: Svjesni smo da Ukrajina ne može ući u NATO, ali nam treba novi vid saradnje

V. K.
Volodimir Zelenski (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Volodimir Zelenski (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas evropskim liderima te je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je NATO i dalje "hipnotisan" ruskom invazijom na Ukrajinu te da neće poduzeti dodatne mjere kako bi zaštitio Ukrajince.
U videopozivu tokom kojeg je razgovarao s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom, ali i liderima Danske, Estonije i Finske, ukrajinski predsjednik je naglasio kako je NATO najjača alijansa na svijetu, ali da su neke članice hipnotizirane ruskom agresijom.

"Čujemo mnogo razgovora o trećem svjetskom ratu, da bi navodno mogao početi ako NATO zatvori ukrajinsko nebo za ruske rakete i avione i zbog toga humanitarna zona zabrane letova još uvijek nije uspostavljena. To omogućava ruskoj vojsci da bombarduje mirne gradove i diže u vazduh stambene blokove, bolnice i škole", rekao je Zelenski.

Također, on je naglasio kako je Ukrajina svjesna da neće ući u NATO savez.

"Jasno je da Ukrajina nije članica NATO-a. Mi to razumijemo. Godinama smo slušali o navodno otvorenim vratima, ali mi tamo ne možemo ući. To je istina i mi to trebamo priznati", poručio je ukrajinski lider.

Na kraju, pojasnio je kako je Ukrajini potreban novi format saradnje s NATO-om i zapadnim zemljama.

"Naglašavamo da nam treba novi format interakcije, nova odlučnost i ako ne možemo ući u NATO, onda moramo na drugi način sarađivati s tim zemljama. Želimo da imamo pouzdane sigurnosne garancije za nas, a samim tim i za nas", zaključio je Zelenski.