Bez više detalja
18

Zelenski stigao u iznenadnu posjetu Nizozemskoj, planirano je obraćanje u Hagu

S. Š.
Volodimir Zelenski tokom jučerašnje posjete Finskoj (Foto: EPA-EFE)
Volodimir Zelenski tokom jučerašnje posjete Finskoj (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno noćas stigao je u iznenadnu posjetu Nizozemskoj gdje će održati govor i sastati se s premijerom Markom Rutteom te članovima parlamenta.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da se od Zelenskog očekuje da će održati govor pod naslovom "Nema mira bez pravde za Ukrajinu".

Pozivajući se na sigurnosnu zabrinutost, glasnogovornici vlade odbili su dati više detalja o posjeti Zelenskog, koja bi bila njegova prva posjeta zemlji. Ukrajinski lider je posjetio nekoliko stranih prijestolnica, uključujući London, Pariz i Washington, DC od ruske invazije 2022. godine.

Očekuje se da će se u Nizozemskoj Zelenski sastati s premijerom Markom Rutteom i posjetiti Međunarodni krivični sud u Hagu, koji je u martu izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina i ruskog zvaničnika zbog ratnih zločina, prenosi The New York Times.

Holandska novinska agencija ANP javila je da je Zelenski stigao u Holandiju avionom u srijedu kasno poslije posjete Finskoj.

Tokom posjete Finskoj i sastanka sa predsjednikom Saulijem Niinistom najavio jejučer ono što se dugo čekalo, a to je da će Ukrajina uskoro pokrenuti protuofanzivu protiv ruskih snaga i da je siguran da će Zapad nakon toga opskrbiti Kijev modernim ratnim avionima.