Istok zemlje
1

Zelenski na prvoj liniji fronta blizu Bahmuta nakon vojnih uspjeha protuofanzive

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je grad Bahmut u istočnoj Ukrajini i razgovarao s trupama koje vode protuofanzivu protiv Rusije.
"U sklopu radnog putovanja u regiju Donjeck, predsjednik Zelenski posjetio je borbene brigade koje provode ofanzivne operacije u regiji Bakhmut", saopćilo je predsjedništvo, dodajući da je Zelenski slušao izvještaj o operativnoj situaciji na istoku zemlje.

Bahmut, industrijski grad koji je nekad bio dom za oko 70.000 ljudi, zauzele su ruske snage ovog ljeta nakon mjeseci brutalnih borbi. Ukrajinske trupe u kontraofanzivi sada izvode žestoke napade oko bokova grada.

Zelenski se sastao sa zapovjednicima trupa u tom području i razgovarao o problemima i potrebama jedinica, uključujući snabdijevanje topničkim granatama, projektilima za sisteme protuzračne odbrane na prvoj crti fronta.

Posjeta je uslijedila nakon smjene ukrajinskog ministra odbrane i nakon što je Kijev prošle sedmice objavio uspjehe svoje vojske.

Podsjećamo, ukrajinski general Aleksandar Tarnavski odlučno je poručio nakon što su probili prvu liniju ruske odbrane da očekuje još veće uspjehe, naglasivši da su Rusi napravili strateške greške u odbrani teritorije.

Brigadni general procijenio je da je Rusija posvetila 60 posto svog vremena i resursa u izgradnju prve odbrambene crte, a samo 20 posto za drugu i treću liniju, zapostavivši temelje svoje odbrane jer Moskva nije očekivala da će ukrajinske snage proći prvu crtu.