Na jugu zemlje
49

Ukrajinski general otkrio veliku manu ruske vojske nakon što su im probili prvu liniju odbrane

T. K.
Foto:Twitter / LWNC (Plava boja prikazuje teritoriju koju je Ukrajina povratila nakon kontraofanzive
Foto:Twitter / LWNC (Plava boja prikazuje teritoriju koju je Ukrajina povratila nakon kontraofanzive
Ukrajinski general Aleksandar Tarnavski koji vodi protivofanzivu na jugu zemlje odlučno je poručio nakon što su probili prvu liniju ruske odbrane da očekuje još veće uspjehe, naglasivši da su Rusi napravili strateške greške u odbrani teritorije.

Brigadni general procijenio je da je Rusija posvetila 60 posto svog vremena i resursa u izgradnju prve odbrambene crte, a samo 20 posto za drugu i treću liniju, zapostavivši temelje svoje odbrane jer Moskva nije očekivala da će ukrajinske snage proći prvu crtu.

"Sada smo između prve i druge odbrambene crte. Ukrajinske snage sada se guraju s obje strane proboja i konsolidiraju svoj položaj na teritoriju zauzetom u nedavnim borbama", rekao je u intervjuu za Observer nakon proboja svojih trupa.

Dodao je da su sada u središtu ofanzive i da sada dovršavaju uništavanje neprijateljskih jedinica koje pružaju pomoć za povlačenje ruskih trupa iza njihove druge odbrambene linije.

Ogromno minsko polje "zarobilo" je ukrajinske trupe i uzelo dosta vremena dok su jedinice polako čistile rutu za napad.

"Ruske trupe iza toga 'samo su stajale i čekale ukrajinsku vojsku', gađajući vozila granatama i dronovima, rekao je general.

Istakao je da je sada ta barijera prijeđena, a da su Rusi prisiljeni na manevre.

"Ukrajinci su se vratili u svoje tenkove i u druga oklopna vozila. Kao znak da Moskva osjeća pritisak, prerasporedila je trupe u to područje s fronta unutar okupirane Ukrajine, Hersona na zapadu i Lymana na sjeveroistoku te također i iz Rusije", rekao je.

Na kraju je naveo da neprijatelj dovlači rezerve, ne samo iz Ukrajine, već i iz Rusije.

"Ali prije ili kasnije, Rusima će ponestati najboljih vojnika. To će nam dati poticaj da napadamo više i brže", rekao je Tarnavskiy, poručivši da je sada sve pred njima.