Sumnjaju u vojnu korist
55

Zelenski iziritiran zahtjevom Amerikanaca da ne gađa ruske rafinerije

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka potpredsjednica Kamala Haris sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom Minhenske sigurnosne konferencije u februaru i pozvala ga da se suzdrži od napada na ruske rafinerije nafte.

Washington Post je objavio informaciju pozivajući se na anonimne izvore.

Oni su kazali da je zahtjev potpredsjednice SAD iziritirao Zelenskog i njegove pomoćnike.

Izvori su naveli da je ukrajinski predsjednik "odbacio" ove preporuke jer nije bio siguran da one odražavaju stav cijele administracije Joea Bidena.

List dodaje da je Washington u narednim sedmicama potvrdio ovo upozorenje u brojnim razgovorima sa ukrajinskom stranom. Konkretno, ove izjave dali su visoki zvaničnici Pentagona i američkih obavještajnih službi, kao i Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, koji je posjetio Kijev u martu.

Međutim, od tada, Ukrajina je pogodila niz ruskih objekata, uključujući napad 2. aprila na TANECO, treću po veličini rusku rafineriju nafte, koja se nalazi u Tatarstanu.

Američki zvaničnici kažu da je podrška globalnim energetskim tržištima u cilju smanjenja inflacije prioritet za Bidenovu administraciju uoči predsjedničkih izbora.

Međutim, oni kažu da je to važno i za održavanje evropske podrške ukrajinskim ratnim naporima.

"Povećanje cijena energije rizikuje da umanji evropsku podršku pomoći Ukrajini", rekao je američki zvaničnik.

SAD također sumnjaju u vojnu korist od ovih ukrajinskih napada. Konkretno, američka vojska vjeruje da udari malo doprinose smanjenju ruske borbene sposobnosti i da su doveli do raketnog napada velikih razmjera na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, koji je mnogo štetniji za Ukrajinu nego što su udari na rafinerije za Rusiju.

List napominje da je američki stav o udarima na ruske rafinerije razljutio Ukrajinu, koja smatra da su takve akcije opravdane s obzirom na kontinuirane napade Rusije na ukrajinsku teritoriju.

Ukrajinski zvaničnici smatraju da su ovi napadi neophodni da bi se podigla cijena ruske agresije i da bi se naglasilo da rusko društvo neće biti sigurno dok se ne završi rat koji je pokrenula Rusija.