Finansijska i vojna pomoć
36

Zelenski gostuje u Minhenu na konferenciji: Pozvat će zapadne lidere na dodatnu podršku Ukrajini

S. Š.
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas će održati govor na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji gdje će nastojati "probuditi" saveznike i potaknuti ih na dodatnu finansijsku i vojnu pomoć u kritičnim momentima za njegovu zemlju u trenutnoj borbi protiv Rusije.

U njegovom govoru na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji gdje će tražiti hitnu pomoć za svoje vojnike, ujedno će pozvati na veću hitnost nakon ukrajinskog povlačenja iz grada Avdiivka na liniji fronta pod pritiskom ruskih napada.

Također, njegovo obraćanje dolazi i dan nakon pakta Francuske i Njemačke koji održava dugoročnu podršku u odbrani Kijeva.

Zelenski je posljednji put prisustvovao sastanku u Minhenu prije dvije godine, nekoliko dana prije nego što je Rusija napala njegovu zemlju. Tada i sada, njegov poziv u pomoć ostaje isti - iako su se okolnosti dramatično promijenile, piše France24. Rat će uskoro ući u treću godinu, ali ruske trupe izgleda daleko od toga da su završile sa svojim napadima.

Zelenski, koji će se u subotu sastati s potpredsjednicom SAD-a Camalom Harris, rekao je da se nada da će sigurnosni sporazumi s Berlinom i Parizom dati "impuls naporima SAD-a" za njegovu zemlju.

Poziv Zelenskog da se porazi Rusija uputila je i supruga Alekseja Navalnog, koji je prema ruskim vlastima iznenada preminuo u zatvoru.

Julia Navalni, koja je bila u Minhenu na konferenciji, pozvala je "svu međunarodnu zajednicu, sve ljude na svijetu da se okupe i bore protiv ovog zla

"Danas se trebamo boriti protiv ovog užasnog režima u Rusiji", poručila je ona.