Prva dama Ukrajine
7

Zelenska odbila Bidenov poziv u Bijelu kuću: Sumnjalo se da želi izbjeći susret s Julijom Navalnom

L. S.
Olena Zelenska, prva dama Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Olena Zelenska, prva dama Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, neće prisustvovati obraćanju američkog predsjednika Joea Bidena o stanju Unije američkom Kongresu u četvrtak uprkos pozivu Bijele kuće.

"Zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posjetu djece iz sirotišta Kijevu, koja je unaprijed planirana, prva dama, nažalost, neće moći da učestvuje u događaju", rečeno je za vanjkopolitički list Politico iz ureda Zelenske.

Međutim, Washington Post je objavio da postoje i drugi razlozi zbog kojih je Zelenska odbila poziv, odnosno da je trebala sjediti u blizini prve dame SAD-a Jill Biden i Julije Navalne, udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je preminuo u arktičkom zatvoru u Rusiji prošlog mjeseca.

Washington Post navodi da je to izazvalo nelagodu za najviše rukovodstvo Ukrajine, odnosno da je to zbog nekadašnjih Navalnijevih opaski o Krimu, odnosno da on "nije sendvič za vraćanje naprijed-nazad", za koje se smatralo da podržava tvrdnje Rusije o ukrajinskom poluostrvu koje je nezakonito anektirala i okupirala 2014. godine.

Navalni je kasnije javno podržao ukrajinsku obnovu njenih granica iz 1991. godine, istovremeno se protiveći ruskom napadu na Ukrajinu.

U komentaru za Ukrajinsku pravdu, ured predsjednika Ukrajine potvrdio je da je razlog odustva Zelenske "preklapanje rasporeda".

"Ambasada Ukrajine u Sjedinjenim Državama je zaista nedavno dobila poziv za prvu damu Ukrajine da prisustvuje govoru američkog predsjednika u Kongresu 7. marta. Međutim, zbog događaja koji su ranije dodani na raspored, uključujući posjetu siročadi Kijevu, nažalost, prva dama neće moći da prisustvuje", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Dakako, na kraju je i Navalna odbila poziv Bijele kuće, navodeći potrebu za odmorom kao razlog za odustvo.