Afrička država
8

Zelenortski otoci prvi put u 50 godina proglašeni slobodnim od malarije

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zelenortski otoki su dobili status zemlje slobodne od malarije od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jer nisu prijavili nijedan slučaj prijenosa bolesti u tri godine.

Malarija predstavlja veliki problem na ovom kontinentu, tokom 2022. godine u Africi je od te bolesti umrlo 580.000 ljudi, što predstavlja 95 posto smrtnih slučajeva zbog malarije širom svijeta.

Bolest je uzrokovana infekcijom koja se širi ubodom komaraca. Vakcine se sada koriste na nekim mjestima, ali praćenje bolesti i izbjegavanje uboda komaraca su najefikasniji načini za prevenciju malarije.

Zelenortskim otocima, maloj otočkoj državi na obali zapadne Afrike, trebale su godine da dostigne ovaj rezultat jačanjem zdravstvenog sistema i povećanjem pristupa dijagnostici i liječenju svih slučajeva.

Plan Zelenortskih otoka za kontrolu malarije također je osigurao besplatne usluge njege i dijagnostike za međunarodne putnike i migrante, s ciljem zaustavljanja širenja bolesti.

"Ovaj uspjeh odražava naporan rad i posvećenost velikog broja zdravstvenih stručnjaka, saradnika, zajednica i međunarodnih partnera. To je svjedočanstvo onoga što se može postići kroz kolektivnu posvećenost poboljšanju javnog zdravlja", rekla je ministrica zdravlja Zelenortskih otoka Filomena Goncalves za BBC.

Dorothy Achu Fosah, iz ureda WHO za Afriku, dodala je da je organizacija zadovoljna rezultatima i činjenicom da je malarija izbačena iz zemlje.

Zdravstveni stručnjaci kažu da dostignuće Zelenortskih ostrva predstavlja veliki primjer za druge male zemlje na kontinentu, pokazujući da politike suzbijanja i eliminacije mogu funkcionisati.