Inicijativa u Rusiji
0

Žele zatvoriti mauzolej u kojem je Lenjinovo tijelo

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Članovi Jedinstvene Rusije pokrenuli su inicijativu da mauzolej, u kome se nalazi tijelo vođe Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina, bude zatvoren.

Ukoliko incijativa partije bude prihvaćena balsamovano tijelo Lenjina moglo bi da bude premješteno.

"Lenjin je veoma kontroverzna ličnost, a prisustvo njegovog tijela, kao centralne figure u nekropoli, u srcu naše nacije je potpuna besmislica", napisao je član parlamenta Vladimir Medinski na zvaničnom sajtu premijera Vladimira Putina.

On je dodao da je želja Komunističke partije bila da se Lenjinu izgradi mauzolej.

"Lenjin nikada nije namjeravao da izgradi mauzolej za sebe, dok je njegova rodbina bila kategorično protiv. Njihova želja je bila da ga sahrane u Sankt Peterburgu pored majke", naglasio je Medinski.

Nekadašnji komunistički lideri ignorisali su želje rodbine, tvrdi Medinski, i dodaje da su, bez uspjeha, oko Lenjina htjeli da naprave kult koji bi zamjenio religiju, a da njime zamjene Isusa Hrista.

Na otvorenom sajtu "Zbogom Lenjine", nazvanom kao i njemačka filmska komedija koja govori o padu Berlinskog zida, sprovedena je anketa u kojoj je učestvovalo 100.000 ljudi.
Više od dvije trećine učesnika podržalo je prijedlog da se balzamovano tijelo vođe revolucije izmjesti sa Crvenog trga. Još uvijek, međutim, nije jasno da li inicijativa ima podršku premijera Putina, koji je prošle godine savjetovao da se Lenjinovo tijelo ne premješta.

Nekoliko anketa, sprovedenih u posljednjih nekoliko godina, pokazale su da većina Rusa podržava premještanje ostataka.

U Sovjetskoj eri, povorke su se skupljale na Crvenom trgu da bi odale počast i prošle pored balsamovanog Lenjinovog tijela ispod zidina Kremlja, dok danas, vrlo mali broj ljudi posjeti grob.

Također, i samo održavanje tijela zadaje glavobolje ljudima koji su za to zaduženi.