Moskva
0

Komunisti položili 4.000 karanfila na Staljinov grob

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skupina ruskih komunista položila je više od 4000 crvenih karanfila na grob Josifa Visarionoviča Staljina, koji se nalazi podno kremaljskih zidina u Moskvi, obilježavajući time 131. godišnjicu njegovog rođenja.

Za tu akciju nazvanu "karanfili za druga Staljina" prikupljeno je 80.000 rubalja, rekao je jedan od organizatora događanja Igor Sergejev, a prenosi ruska agencija Interfax.

Čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov pozvao je Kremlj da odustane od "destaljinizacije" Rusije. Zjuganov se posebno protivi bilo kakvom kažnjavanju veličanja staljinizma.

Staljinovo naslijeđe i danas je jedno od najspornijh pitanja u Rusiji. Premijer i predsjednik Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev osudili su njegovu nasilnu vladavinu.

Tokom procesa destaljinizacije 1961. njegovo je tijelo iz Lenjinova mauzoleja premješteno u grobnicu ispred kremaljskih zidina, gdje su pokopani i drugi "niži" revolucionari.

Komunisti iz Sankt Peterburga pozvali su ruske vlasti da prenesu Staljinove posmrtne ostatke u Mauzolej na Crvenom trgu gdje bi diktator trebalo da se nađe pored osnivača SSSR-a Vladimira Iljiča Lenjina, prenijela je Hina.