Narušen kvalitet usluga
13

Zdravstveni kolaps u Južnoj Koreji: Suspendovano 4.900 doktora i odložene operacije

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južna Koreja je pokrenula proces za suspendovanje medicinskih licenci za 4.900 mlađih doktora koji su stupili u štrajk u znak protesta protiv vladinih reformi medicinskog obrazovanja, što je izazvalo značajne poremećaje u zdravstvenom sistemu.

Gotovo 12.000 mlađih doktora, 93 posto radne snage pripravnika, nije bilo u svojim bolnicam, uprkos vladinim nalozima o vraćanju na posao i prijetnjama pravnim mjerama, što je prisililo Seul da oštro reaguje.

Ministarstvo zdravlja je u saopštilo da je poslalo administrativna obavještenja, što je prvi korak ka suspenziji medicinskih licenci hiljadama doktora pripravnika nakon što su prkosili posebnim naredbama u kojima im se govori da se vrate u svoje bolnice.

"Od 8. marta (obavještenja) poslana su za više od 4.900 doktora pripravnika", rekao je novinarima Chun Byung-wang, direktor odjela za zdravstvo i medicinsku politiku u ministarstvu zdravlja.

Vlada je ranije upozorila doktore koji štrajkuju da se suočavaju s tromjesečnom suspenzijom licenci, što će kazna za koju kaže da će odgoditi za najmanje godinu dana njihovu sposobnost da se kvalifikuju kao specijalisti.

Doktori kažu da se plaše da će reforma narušiti kvalitet usluga i medicinskog obrazovanja, ali zagovornici optužuju medicinare da pokušavaju da sačuvaju svoje plate i društveni status.

Prema južnokorejskom zakonu, doktorima je zabranjen štrajk, a ministarstvo zdravlja zatražilo je od policije da istraži ljude koji su povezani sa obustavom rada.

Dakako, situacija je prouzrokovala zdravstveni kolaps uslijed čega su otkazivane operacije, odložena liječenja te su stvorena duga čekanja.