{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravlje djece u njihovim domovima sve ugroženije

F
28.1.2009. u 12:34
0
0
Zdravlje djece u njihovim domovima sve ugroženije
0
Zdravlje djece u njihovim domovima sve ugroženije
Foto: AP
Finansijska kriza mogla bi dovesti do pojačanog korištenja jeftinih goriva za grijanje i spaljivanja smeća u domovima, što povećava rizike po dječije zdravlje. Time je dat osjećaj hitnosti raspravama koje se odvijaju u okviru prioprema za Petu ministarsku konferenciju o okolišu i zdravlju u 2010.
Evropski tvorci politike će se 28. i 29. januara okupiti u Luxembourgu na tematskom sastanku o zdravom okolišu kako bi preporučili akcije na zaštiti dječijeg zdravlja od loše kvalitete zraka unutar domova, gojaznosti i povreda u kućama, saopćeno je u srijedu iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Postoje rastući dokazi koji osporovaju pretpostavku da su djeca sigurna u vlastitim domovima. Previše dugo sistemi zdravstvene zaštite nisu činili dovoljno na promoviranju zdravog kućnog okoliša. Zvaničnici javnog zdravstva moraju zaštiti najranjivije na ekološke rizike, posebno kada je sve više ljudi u rizičnim situacijama zbog ekonomske krize", izjavio je dr. Marc Danzon, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

"Zagađivači unutar doma pogoršavaju zdravstvene probleme. Okoliš unutar doma ugrožava zdravlje i dobrobit porodice više nego što se obično priznaje, rezultirajući akutnim posljedicama od kihanja i kašljanja do povreda u domu", izjavio je Danzon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: