"Neposlušna" članica EU
0

Zbog sveprisutne korupcije Bugarska pod američkim sankcijama

B. R.
Bojko Borisov, donedavni bugarski premijer (Foto: EPA-EFE)
Bojko Borisov, donedavni bugarski premijer (Foto: EPA-EFE)
Američka vlast je izrekla sankcije Bugarskoj zbog nezakonitih radnji njenih oligarha, kao i zbog toga što ništa ne poduzima protiv sveprisutne korupcije. Sada i Evropska unija želi sankcionisati "neposlušne" države članice.

Bugarska je već 14 godina članica Evropske unije i jedan je od najkorumpiranijih država u Uniji. Vladavina prava je na vrlo niskoj razini.

Ova zemlja je prema izvještaju o slobodi medija, a čiji je autor organizacija "Reporteri bez granica", posljednja u EU po slobodi medija. U globalnom poretku, nalazi se npr. iza Etiopije.

Dešavanja u ovoj zemlji, kojom je je od 2009. do ove godine vladala konzervativna stranka Gerb, nisu bila u fokusu evropske javnosti najviše zbog ugrožavanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj.

Bugarskom je upravljao premijer Bojko Borisov koji je bivši karatista, tjelohranitelj i šef u zaštitarskoj kompaniji. Za razliku od Fidesza, konzervativne stranke mađarskog premijera Viktora Orbana, Gerb je još član Evropske narodne stranke koja okuplja konzervativne stranke cijele Evrope.

Borisov se godinama u EU predstavljao kao prijatan partner na istoku Starog kontinenta. Prema pisanju njemačkog lista Spiegel, njegov odnos sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel se doživljavao kao jako dobrim. Koliko se njihovi odnosi bili dobri, pokazuje i to da je Merkel sugerisala da se zaštitne maske i zaštitna odijela od koronavirusa kupuju iz Bugarske. Međutim, to se kasnije pokazalo neprikladnim.

Odluka je utoliko više neprikladna iz razloga što je američki State Department na čijem je čelu državni sekretar Anthony Blinken nedavno izrekao sankcije bivšem zamjeniku ministra ekonomije Bugarske Aleksandru Manolevu zbog umiješanosti u "značajnu korupciju". Sankcionisani su i jedan bivši parlamentarac i jedan vladin službenik kojem je zabranjeno putovanje u Sjedinjene Američke Države.

Oštrije sankcije su izrečene i Deljanu Pevskom, čiji je nadimak Lobanja, a koji je medijski mogul, vlasnik kasina i fudbalski menadžer. Pod sankcijama su i kompanije čiji je on vlasnik ili kojima upravlja. Zamrznuta je njegova imovina u SAD-u, te je Amerikancima zabranjeno poslovati s ovim kompanijama.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bugarske su reagovali na sankcije naglasivši da borba protiv korupcije mora biti "bezuslovni princip i prioritet".

Bugarska nije zadovoljila mnoge uslove EU koje se odnose na vladavinu prava. No, Unija je iznašla način kako da kazni one države koje krše vladavinu prava. Riječ je o mehanizmu koji EU može iskoristiti ako je ugrožen budžet Unije, a podrazumijeva povlačenje finansijskih sredstava državama koje krše vladavinu prava. Ali, još nije sigurno da će biti kažnjene Bugarska i druge države koje krše pravila EU.

U međuvremenu, čini se da u EU nisu nezadovoljni zbog američkog sankcionisanja pojedinih njenih članica, piše Spiegel.