|

Zbog štrajka nema vijesti u zemlji

Zbog štrajka nema vijesti u zemlji
0
F
FENA
17.12.2010. u 17:52
0
komentara
0

dijeljenja
Zbog štrajka nema vijesti u zemlji Foto: AP
Zbog štrajka koji je organizovalo najveće novinarsko udruženje u Grčkoj u petak nisu emitovane vijesti, a sutra neće izaći novine.
Razlog za pokretanje 48-satnog štrajka, trećeg u 20 dana, je otpuštanje novinara. U subotu vijesti neće biti na televiziji, radiju, novinama ni internetu.

Ovo je treći štrajk novinara za 20 dana, a protesti su uslijedili poslije prestanka izlaženja dva dnevna lista i zatvaranja jedne velike izdavačke kuće i najave pojedinih medijskih kuća da će plate smanjivati na osnovu kompanijskih pravila, a ne kolektivnog ugovora.

"Tražimo okončanje nepravednih otpuštanja, protestujemo zbog ponašanja poslodavaca, tražimo zaštitu radnih mjesta i državne mjere za nezaposlene", navodi se u saopćenju udruženja ESIEA.

Osvrćući se na otpuštanja u nekoliko medijskih kuća, posebno u štampanim medijima, do kojih je došlo posljednjih meseci, udruženje je pozvalo novinare da "masovno učestvuju u mobilizaciji protiv nepravednih otpuštanja i ponašanja poslodavaca".

Nekoliko medijskih kuća pokušalo je da smanji plate za 10 posto na osnovu kompanijskih pravila, što je udruženje osudilo.

Skupština Grčke je u utorak, pod pritiskom Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), usvojila zakon koji daje prednost kompanijskim pravilima nad kolektivnim ugovorima, kako bi se pojednostavilo tržište rada i ojačala ekonomija.

EU i MMF, u zamjenu za zajam od 110 milijardi eura odobren Grčkoj u maju koji zemlju spasava od bankrotstva, nadziru oporavak prezadužene grčke privrede.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.