Bijes građana Katalonije
8

Zbog španske vlade demonstranti blokirali ulice Katalonije

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Bijes demonstranata izazvala je činjenica da španska vlada zasjeda u glavnom gradu njihovog regiona u Barceloni. Naime, pristalice nezavisnosti Katalonije nisu se složile s odlukom španskog premijera Pedra Sancheza da u ovom gradu održi sjednicu vlade.

Protest je podržala katalonska regionalna vlada iako je s centralnim vlastima postigla dogovor o zajedničkom radu na rješavanju političke krize koja je započeta prošlogodišnjim pokušajem proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Demonstranti su blokirali saobraćajnice, a neke ulice su bile blokirane gumama. Jedan muškarac je uhapšen jer je nosio materijal koji bi mogao poslužiti za pravljenje eksplozivne naprave, piše Reuters.

Zbog sveopćeg haosa jake policijske snage osiguravaju zgradu u kojoj se održava sjednica.

Iako je od nezakonitog referenduma o otcjepljenju Katalonije od Španije prošla gotovo godina, među stanovništvom ove regije gnjev ne jenjava.

Dan prije španski premijer Pedro Sanchez i pristalica neovisnosti Katalonije Quim Torra na sastanku su se dogovorili za istinski dijalog koji prenosi političku poruku računajući na široku podršku u katalonskom društvu s ciljem da osigura rješavanje katalonske krize.