{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog seksualnog skandala ostavke u prestižnoj internatskoj školi

S
28.3.2010. u 13:15
0
1
Zbog seksualnog skandala ostavke u prestižnoj internatskoj školi
0
Zbog seksualnog skandala ostavke u prestižnoj internatskoj školi
Foto: Reuters
Većina članova Upravnog odbora prestižne njemačke internatske škole podnijela je ostavke nakon otkrića da je najmanje osam nastavnika ove ustanove prisiljavalo učenike na seksualne odnose prije više od dvije decenije.
Informacije o seksualnom zlostavljanju u ovoj sekularnoj školi uslijedile su nakon što se više katoličkih institucija u Njemačkoj, SAD i Irskoj suočilo se sa sličnom zaostavštinom.

Među bivšim učenicima škole Odenvald u blizini južnog grada Hoffenheima su poslanik u Evropskom parlamentu Danijel Kon-Bendit i pokojni njemački pisac Klaus Man.

Pet od sedam članova Upravnog odbora škole formalno je podnijelo ostavke nakon što su obećali da će to učiniti početkom prošle sedmice.

Bivši učenici traže "čišćenje" škole koju vodi neprofitna korporacija, koja nije povezana sa Katoličkom crkvom.

Samo su direktor škole Margarita Kaufman i upravnik Meto Salijević ostali na svojim funkcijama.

Škola je saopštila da su 33 bivša učenika prijavila da su seksualno zlostavljana u periodu od 1966. do 1991. godine.

Filip Šturc, jedan od 30 članova upravnog savjeta neprofitne korporacije, nije želio da potvrdi pisanje lista "Špigl" da je 40 bivših učenika uložilo pritužbe i da su imenovana dva bivša nastavnika kao krivci.

Katolička crkva je u žarištu većine skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece, a posbeno se ističe zaposlenje osuđenog pedofila 1980. godine kao sveštenika u Minhenu u vrijeme kada je Jozef Racinger, sada papa Benedikt Šesnaesti bio nadbiskup.

Sekularne i protestantske grupe takođe su priznale da su podbacile u toj oblasti i da nisu ispravno procesuirali napade pedofila na djecu koja su im bila povjerena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: