{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seksualno zlostavljanje u isusovačkim školama

F
19.2.2010. u 10:27
0
0
Seksualno zlostavljanje u isusovačkim školama
0
Seksualno zlostavljanje u isusovačkim školama
Foto: AFP
Skandal o zlostavljanju štićenika u isusovačkim internatima i školama sve se više širi, a dosad se vlastima prijavilo između 115 i 120 bivših učenika koji su na ovim ustanovama doživjeli seksualna zlostavljanja, proizlazi iz prvog prijevremenog izvještaja Isusovačkog reda u Njemačkoj vezanog uz ovaj skandal.
"Dosad se prijavilo 115 do 120 bivših polaznika isusovačkih kolegija koji su pretrpjeli seksualna zlostavljanja", saopćila je u četvrtak odvjetnica Ursula Raue, koju je Isusovački red u Njemačkoj ovlastio da izvrši istraživanja vezana uz ovaj skandal.

Ova djela je, prema sadašnjim saznanjima, počinilo dvanaestoro bivših pedagoga na isusovačkim kolegijima u Berlinu, Bonnu, Hamburgu i St. Blasiusu. Uglavnom se radi o pripadnicima isusovačkog reda ali i "običnim" nastavnicima među kojima su i dvije žene.

Raue je izjavila da su neke žrtve zlostavljanja u međuvremenu počinile samoubistvo te da su mnogi godinama ovu tajnu držali za sebe.

"Njih 80 posto, koji su se javili, ne želi materijalnu odštetu nego samo javno izvinjenje, rekla je Raue i dodala da je mnogima "pao kamen sa srca" što napokon o ovim zlodjelima mogu s nekim pričati.

U dosadašnjim svjedočenjima nije bilo riječi o silovanjima ali se kao oblici zlostavljanja navode "diranje po intimnim dijelovima tijela", "samozadovoljavanje" te "manipulacije po tijelu".

"To je poprimilo razmjere o kojima se do sada nije moglo niti pretpostavljati", zaključila je Raue.

Provincijal isusovačkog reda u Njemačkoj Stefan Dartmann, izrazio je šokiranost veličinom skandala.

"Razmjere počinjenih zlodjela u kojima se miješaju seksualni i sadistički motivi su za naš red zastrašujuće i sramotne", rekao je Dartmann. On je posebno kritikovao činjenicu da se za mnoga počinjena djela očito znalo ali da se ništa nije poduzimalo.

Većina seksualnih napada na štićenike internata desila se ranih osamdesetih tako da je u međuvremenu nastupila zastara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: