Meksiko
0

Zbog preprodaje droge uhapšen gradonačelnik Cancuna

FENA
Cancun (Foto: AP)
Cancun (Foto: AP)
Gradonačelnik meksičkog Cancuna uhapšen je zbog navodnog sudjelovanja u preprodaji droge. On tvrdi da je proces politički montiran.

Meksički grad Cancun nije samo prekrasno turističko mjesto, nego i grad u kojem se preprodaju ljudi, pere novac i provodi organizirani kriminal. A u sve je navodno bio uključen i sam gradonačelnik, kojeg je uhapsila federalna policija. Nakon što je stigao avionom iz glavnog grada Meksika, gradonačelnika Gregoria Sancheza je uhapsila policija.

On je inače uzeo godišnji odmor na radnom mjestu gradonačelnika, kako bi se kandidirao za guvernera karipske obalne pokrajine Quintana Roo.

"Ovo nas je jako iznenadilo, ovo je jedinstven slučaj", rekao je trenutni guverner Felix Gonzalez Cantu.

"Sancheza se tereti za raspirivanje ili pomaganje u preprodaji droge", dodao je Richardo Najera, glasnogovornik federalnog Ureda tužitelja.

Sanchez, kandidat Demokratske revolucionarne stranke, na svojoj je internetskoj stranici objavio da se radi o politički montiranom procesu. Tvrdi i da su mu prijetili. Samo jedna od prijetnja je glasila: "Odustani od kandidature ili ćeš završiti u zatvoru, možda čak i mrtav". Vojnici su u dva stana pronašli i opremu za prisluškivanje.

U toj saveznoj pokrajini karteli droge su veoma dugo aktivni. Na njegovom Twitter profilu moli se građane da podrže Sanchezovu kampanju, protestuju protiv njegovog hapšenja i na kraju glasaju za njega.